Dostupni linkovi

Uprkos pandemiji, u Moskvi parada za Dan pobjede


Parada za 'Dan pobjede' na moskovskom Crvenom trgu 24. juna 2020.
Parada za 'Dan pobjede' na moskovskom Crvenom trgu 24. juna 2020.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji nastoji učvrstiti podršku uoči referenduma na osnovu kojeg bi mogao produžiti svoju vladavinu, u Moskvi je srijedu (24. juna) organizovano vojnu paradu za Dan pobjede.

Iako brojne zvanice nisu došle, među prisutnima su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Parada kojom se obilježava poraz nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu 1945. tradicionalno se obilježava 9. maja, no zbog pandemije je bila prolongirana.

Za Putina je ovaj događaj od posebnog značaja ove godine jer dolazi uoči nacionalnog glasanja 1. jula o kontroverznim izmjenama Ustava, koje bi mu otvorile vrata na vlasti do 2036. godine. Glasanje koje se trebalo održati 22. aprila također je pomjereno zbog pandemije.

Otkada je stupio na vlast prije dvije decenije kao predsjednik ili premijer, Putin obnavlja simbole ruske i sovjetske prošlosti kako bi potaknuo patriotizam.

No, spektakl vojne moći na Crvenom trgu u kojem je učestvovalo 14.000 vojnika iz 13 zemalja, sa više od 200 historijskih i modernih vojnih vozila i 75 aviona, zasjenjen je zbog pandemije COVID-19.

Ruski predsjednik Vladimir Putin za zvanicama Parade, 24. juni 2020.
Ruski predsjednik Vladimir Putin za zvanicama Parade, 24. juni 2020.

Paradu obezbjeđuje 6.000 policajaca. Neke moskovske ulice su zatvorene od jutra do završetka proslave koji će označiti petnaestominutni vatromet u 23.00 časa po lokalnom vremenu sa 10 tona pirotehničkih sredstava.

Na paradu nakon obaveznog karantina

Većina učesnika parade je iz Rusije, no također su tu i snage iz Azerbejdžana, Armenije, Bjelorusije, Kine, Indije, Kazahstana, Kirgistana, Srbije, Tadžikistana, Uzbekistana i drugih zemalja.

Rusija je u međuvremenu zabilježila više od 600.000 slučajeva zaraze korona virusom, treći najveći broj slučajeva u svijetu. Od posljedica COVID-19 preminulo je 8.000 ljudi, ali vjeruje se da su stvarne brojke veće.

Posljednjih sedmica Rusija je krenula sa ukidanjem nekih od mjera uvedenih za spriječavanje širenja korona virusa, no dnevni slučajevi i dalje su visoki, sa 7.000 zaraženih dnevno.

Putin je većinu pandemije proveo radeći iz svog prebivališta van Moskve.

Na dan održavanje parade Kremlj je ograničio pristup Crvenom trgu na kojem se nalazio Putin sa stranim liderima i veteranima sovjetskih snaga iz Drugog svjetskog rata, koji su stavljeni u karantin uoči parade.

Vojnici koji učestvuju u paradi također su testirani i smješteni u karantin prije ceremonije.

"Nemoguće je zamisliti šta bi se dogodilo u svijetu da ga Crvena armija nije branila", rekao je Putin sa podijuma na Crvenom trgu.

On je također rekao da sovjetskim vojnicima "nije trebao rat, ni druge zemlje, niti slava i čast".

"Borili su se da uklone neprijatelja i da se vrate kući. I platili su nezamjenjivu cijenu za slobodu Evrope", naveo je ruski predsjednik.

Moskovski gradonačelnik Sergei Sobyanin pozvao je posmatrače da ostanu kod kuće i da gledaju paradu na televiziji.

Manje parade koje se inače održavaju u manjim gradovima su otkazane ili se održavaju bez publike.

Parada bez publike

Mnogi strani lideri nisu došli na paradu u Moskvu. Predsjednici Francuske, Češke, Hrvatske i Kine planirali su učestvovati na paradi 9. maja. No, svi su otkazali svoje planove za putovanje u Moskvu nakon što je događaj pomjeren za 24. juni.

Učesnici vojne parade u Moskvi, 24. juni 2020.
Učesnici vojne parade u Moskvi, 24. juni 2020.

Među liderima koji su došli na paradu nalaze se predsjednici Srbije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana, Moldavije, Tadžikistana i Uzbekistana. Svi su oni sjedili zajedno sa Putinom i veteranima Drugog svjetskog rata.

Među prisutnim na paradi nalaze se i lideri Abkhazije i Južne Osetije.

Nakon parade, Putin je položio vijenac na Grobnicu nepoznatog vojnika kod zida Kremlja kako bi odao počast sjećanju na poginule u Drugom svjetskom ratu.

Kasnije, na ceremoniji u Kremlju, ruski predsjednik je dodijelio laureatima državne nagrade za postignuća iz nauke, tehnologije, književnosti i umjetnosti kao i ljudskih prava za 2019. godinu.

Ceremonija dodjele državnih nagrada obično se održava na Dan Rusije, 12. juna.

No, Putin je ove godine uručio medalje 'Zlatna zvijezda radničkih heroja' za nekoliko laureata.

Državna nagrada najviša je nagrada Rusije za naučni i kulturni doprinos društvu i državi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG