Dostupni linkovi

Moskva od danas ukida mjere ograničenja


Moskva 1. juni 2020.

Ruska prijestolnica najavila je ukidanje strogih restriktivnih mjera koje su na snazi duže od dva mjeseca, pozivajući se na usporavanje epidemije korona virusa.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da od utorka od građana Moskve neće biti više traženo da nabave elektronske propusnice za putovanja i da mogu šetati, koristiti javni saobraćaj i voziti se bez ikakvih ograničenja.

Frizerajima i salonima ljepote bit će dopušteno ponovno otvaranje u utorak, a kafei i restorani otvorit će svoje terase za posjetioce od 16. juna.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

U okviru mjera restrikcije uvedenih krajem marta, sve poslovne aktivnosti koje nisu od ključnog značaja su prekinute, a mještanima je dopušteno da kupuju samo u obližnjim prodavnicama i apotekama, izlaze radi posjete doktorima i izvođenja u šetnju svojih pasa.

Restrikcije su postepeno ublažavane. Industrijskim postrojenjima i gradilištima dopušten je nastavak rada 12. maja a prodavnice koje ne prodaju osnovne životne namirnice ponovo su otvorene prošlog ponedjeljka.

Dnevna cifra zaraženih u Moskvi opala je s vrhunca od oko 6.700 na nedavnih 2.000. Rusija je ukupno registrovala više od 476.000 zaraženih, treću najvišu cifru u svijetu nakon Sjedinjenih Država i Brazila, uključujući 5.971 preminulih.

Na Moskvu otpada skoro polovina ruskog broja zaraženih i preminulih od korona virusa. Mnoge od 85 ruskih regija već su ublažile svoje restriktivne mjere, prenosi Associated Press.

XS
SM
MD
LG