Dostupni linkovi

Susret Hrvatske i Srbije: Visoke mjere sigurnosti i kampanja protiv mržnje


Karte za meč Hrvatske i Srbije 'planule' su na prodajnim mjestima u Hrvatskoj još u veljači. Foto iz Zagreba 21. veljače 2013.
Karte za meč Hrvatske i Srbije 'planule' su na prodajnim mjestima u Hrvatskoj još u veljači. Foto iz Zagreba 21. veljače 2013.
Hrvatska je policija poduzela sve potrebne mjere kako bi nogometna utakmica Hrvatske i Srbije u petak, 22.ožujka u Zagrebu, prošla sa što manje incidenata – istaknuto je na press konferenciji hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova. Susret hrvatske i srbijanske nogometne reprezentacije za kvalifikacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu procijenjen je visokorizičnim i osiguravat će je golem broj policajaca, a čelnici hrvatske policije tvrde da su u suradnji sa srbijanskom policijom i nogometnim savezima jedne i druge države poduzeli sve da susret protekne sportski i fer.

Za maksimalnu sigurnost cijele utakmice i 200 ljudi iz srbijanske reprezentacije i delegacije, ministar policije Hrvatske formirao je i poseban stožer u koji su uključeni svi segmenti policije, od granične do temeljne, prometne, kriminalističeke, a uključene su i sigurnosno obavještajne agencije, izvjestio je na press konferenciji u Zagrebu načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec:

„Konkretna suradnja s policijom Srbije ostvarena je, prije svega, kroz razmjenu niza interesantnih sigurnosnih informacija, ali posebno je značajno spomenuti i dolazak policijskih službenika specijaliziranih za rad s navijačaima, iz Republike Srbije, koji će na utakmici u Zagrebu biti na terenu zajedno s hrvatskim policijskim službenicima 'spoterima' i pripomoći, eventualno, u identificiranju mogućih navijača kojima bi dolazak na nogometnu utakmicu bio zabranjen“, pojansio je Borovec.

Utakmica je proglašena utakmicom visokog sigurnosnog rizika i pripereme za njezino osiguranje traju već tri mjeseca, cijeli maksimirski stadion je pod videom i foto nadzorom, kao i šire središte Zagreba jer će se utakmica organizirano pratiti i na trgovima.

Poznato je da su se nogometni čelnici Hrvatrske i Srbije dogovorili da nema razmjene navijača, ulaznice su personalizirane i pod strogom kontrolom. Načelnik Uprave hrvatske policije kaže da zasad nemaju informacija od svojih srbijanskih kolega da bi neke značajnije skupine tamošnjih navijača došle u Hrvatsku, ali ako se to dogodi, postupat će se po dogovoru i strogim pravilima već od same granice:

„Zato sam i spomenuo graničnu policiju ,i ukoliko se navijači iz Srbije pojave na graničnom prijelazu i bude sasvim jasno da imaju namjeru ići na utakmicu, da im se može zapriječiti ulazak u Republiku Hrvatsku“, pojašnjava Borovec.

Smirivanje tenzija

Na upit što ako bude uvredljivog skandiranja i uobičajenih povika 'ubij, ubij Srbina' Borovec je kazao da može doći i do prekida utakmice, jer je riječ o kažnjivoj radnji, potaknutoj mržnjom i diksriminacijom:

„Obaveza je organizatora da utakvim situacijama upozori gledateljstvo, pa da se nakon toga prekine utakmica na određeno vrijeme ili ako se uvredljivo skandiranje nastavi i steknu uvjeti utakmica se može prekinuti i trajno.“

Inače, i hrvatski nogometni čelnici, političari i mediji pokušavaju smiriti tenzije pozivima na sportsko i fer navijanje. Izbornik hrvatske reprezentacije Igor Štimac u utorak je pozvao sve navijače da navijaju za Hrvatsku, ali ne protiv Srbije:

„Pozivam sve koji će doći u Maksimir u petak da nas ne nose mržnjom prema protivniku, da nas ne bodre povicima bilo kakve mržnje prema protivniku, nego da ih isključivo vodi ljubav i podrška prema nama.“

Tiražni Jutarnji list u broju od srijede na dvije stranice pobrojao je poznate osobe iz povijesti i današnjice koje spajaju Hrvate i Srbe, a ne dijele ih, od Nikole Tesle do autora hrvatske himne Josipa Runjanina, književnika Matoša, Ujevića i Vladana Desnice do 'zastave 101' i najvećeg hrvatskog vratara svih vremena, srpskog porijekla, Vladimira Beare, pa do jednog od najboljih nogometaša iz 90-tih Roberta Prosinečkog.

U kratkoj anketi za Radio Slobodna Europa većina Zagrepčana vjeruje da bi susret mogao proći bez većih incidenata, prognoziraju pobjedu Hrvatske i nadaju se sportskom a ne nacionalističkom nadmetanju:

„Vjerujem da će biti više policije nego navijača, pa će zbog toga biti i poprilično sigurno.“

„Incidenata će vjerojatno biti, ali uglavnom navijat će se za Hrvatsku - ne PROTIV Srbije, nego ZA Hrvatsku.“
XS
SM
MD
LG