Dostupni linkovi

Hrvatska: Planule karte za derbi sa Srbijom


Redovi za karte, Zagreb, 21. veljače 2013.
U četvrtak u devet ujutro počela je prodaja ulaznica za – kako je već sada nazivaju utakmicu godine - između Hrvatske i Srbije 22. ožujka na stadionu „Dinama“ u Zagrebu, u sklopu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. godine.

Oko 16 sati prodano je svih oko 24.000 ulaznica koje su bile u slobodnoj prodaji, a interes za karte bio je tri ili četiri puta veći od broja ulaznica puštenih u prodaju.

Zbog izuzetnog interesa odmah u četvrtak ujutro pao je i server preko kojeg se obavljala Internet kupovina, a kvar je ubrzo otklonjen.

Na sve 24 lokacije po Hrvatskoj gdje se karte kupuje „uživo“ od jutra je velika gužva, a neki su u repu bili još od srijede uveče ili od ranih jutarnjih sati u četvrtak:


Kako je na sastanku nogometnih saveza Hrvatske i Srbije dogovoreno prošlog tjedna, neće biti organiziranog dovođenja gostujućih navijača, ni u Zagrebu 22. ožujka ni uzvratno u Beogradu 6. rujna.

„I oni kao i mi nadamo se da obje utakmice prođu besprijekorno. U tom kontekstu je jedna nepopularna sportska odluka jedina normalna i jedina moguća – a to je da nema razmjene navijača“, kaže izvršni potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović.

Prema zajedničkom priopćenju dva saveza, „odluka je bazirana na činjenici da se u oba slučaja radi o utakmicama visokog rizika i zaključeno je da je ovo najbolje moguće preventivno djelovanje.“

Mediji podsjećaju na nedavna oštra upozorenja prvog čovjeka UEFA-e Platinija u Zagrebu, kao i na prijetnje višegodišnjom izolacijom srpskom nogometnom savezu nakon rasističkih ispada na utakmici mlade reprezentacije u Kruševcu, pa se ovom mjerom željelo izbjeći svaki mogući sukob.

Tako će utakmicu u Zagrebu gledati ukupno 150 gostiju iz Srbije - u ložama 120 iz izaslanstva Srbije,i još 30 u VIP sektoru na zapadnoj tribini Maksimira. Iz sigurnosnih razloga, a i da gosti stignu doći i otići, utakmica će početi u 18 sati.

(FOTOGALERIJA: Prodaja karti za derbi, Zagreb)

Karte su od 50 do 250 kuna, odnosno od 7 do 35 eura, isto kao i za nedavnu utakmicu sa Makedonijom, a mogu ih kupiti samo hrvatski državljani.

„Ova odredba da samo hrvatski državljani mogu kupiti karte je u najmanju ruku diskriminirajuća“, kaže za naš radio novinar „Večernjeg lista“ Karlo Ledinski.

„Jer zašto na utakmicu ne bi mogli Slovenci, Talijani, Japanci, Kinezi ili neki drugi koji žive u Zagrebu? To je kao da na Novogodišnji koncert bečke filharmonije mogu samo Bečani“, kazao nam je.

„Ovako im je lakše to napraviti i ovako su najsigurniji. Imaju ime i prezime i znaju ako će im netko od incidentnih navijača doći na utakmicu. Doduše, bit će sigurno preprodaje karata, pa će opet netko od huligana ući na utakmicu – to je sigurno“, smatra Ledinski.

Organizatori najavljuju najsnažnije osiguranje do sada. Iako je uobičajena europska praksa da na utakmicama visokog rizika bude jedan zaštitar na 100 gledatelja, a kapacitet stadiona je 36.000, bit će ih više nego 360 koliko ispada po toj računici.

Najavljuje se da će biti oboren 5 godina stari rekord sa utakmice Hrvatska – Engleska, kada je bilo uključeno 1400 policajaca, 700 zaštitara i 100 redara.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG