Dostupni linkovi

Zdravko Mamić pušten iz pritvora


Zdravko Mamić
Zdravko Mamić
Zagrebački Općinski sud odlučio je u subotu da nema osnova za dalje zadržavanje u pritvoru dopredsjednika Dinama Zdravko Mamića, kojeg je policija privela u petak poslijepodne, nakon što je u izjavi o ministru sporta i obrazovanja Željku Jovanoviću koristio govor mržnje.

Mamić je iz pritvora izišao u pratnji odvjetnika, a novinarima nije želio davati izjavu.

Općinsko državno odvjetništvo tražilo je od istražnog suca da Mamić ostane u pritvoru, ustvrdivši da bi mogao ponoviti djelo s obzirom da je, kako je navedeno, "osumnjičenik višestruko evidentiran za učin različitih prekršaja po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira", te da je i "višestruko evidentirana osoba i po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a što sve ukazuje da se radi o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravne norme i pravni poredak, te da je upravo obrazac njegovog ponašanja postupanje protivno pravnom uređenju".

Odvjetništvo je priopćilo kako ga sumnjiči za "kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju", jer je "tijekom gostovanja u radijskoj emisiji "Pozitivni petak" radio postaje "Soundset Plavi", osvrćući se na aktualnog ministra znanosti, obrazovanja i športa, iznosio tvrdnje kojima je putem radija javno poticao na mržnju usmjerenu prema navedenom ministru, no istodobno iskazujući izrazitu netrpeljivost i potičući na mržnju i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti, isključivo zbog njihove nacionalne pripadnosti".

"Ujedno, treba imati u vidu da je osumnjičenik kao javna osoba u javnim istupima i nastupima pokazivao i iskazivao izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog spola", navelo je Odvjetništvo.

Upozoreno je također kako Mamićeve izjave, kao člana Izvršnog odbora HNS-a, te izvršnog predsjednika Građanskog nogometnog kluba Dinamo, "prenesene putem sredstava javnog priopćavanja valja promatrati i u kontekstu skorašnjeg održavanja nogometne utakmice između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije.

Izjave poput ovih, ocjenilo je Odvjetništvo, "dodatno dobivaju na težini te izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira".

Sam Ministar Jovanović nije htio komentirati Mamićeve izjave, ali je prokomentirao izjave njegovih odvjetnika, koji su ustvrdili kako je ovo politički proces.

"Takvi istupi nisu vrijedni mojih riječi. To su zlonamjerne izjave. Ovo je najveći dokaz da je Hrvatska uređena država u kojoj se ne može i ne smije vrijeđati po nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi", kazao je ministar.

Mamićev odvjetnik Mate Matić novinarima je nakon trosatnog ispitivanja njegovog klijenta u petak uvečer ustvrdio:

"Teško ćete uvjeriti mene i javnost da se ne radi o nekim drugim konotacijama, osim o političkim. Neprihvatljivo je da se u medijima dopušta i da se netko usuđuje već unaprijed govoriti da ovdje postoji kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju."

Mamić je u petak ujutro na zagrebačkom Soundset Plavom radiju izvrijeđao na etničkoj osnovi ministra prosvjete i sporta Željka Jovanovića, koji od početka mandata nastoji uvesti red i zakonitost u hrvatski sport, dakle i nogomet.

„Kada te pogleda, iz njegovih očiju šiklja krv, a vidjeli ste da njegov osmijeh nije prirodan kao vaš. U njegovom osmijehu vi vidite samo očnjake, zube koji su spremni za klanje. Zamislite da čovjek koji je Srbin i koji nikada u životu nije radio u znanosti, u prosvjeti, u športu osim što je bio dizač tegova – on je ministar najvažnijeg resora u državi. Jer – znanost, prosvjeta, školstvo, đaci, sportaši – de fakto svi ljudi u Hrvatskoj su u tome, i onda to daš čovjeku bez ikakvog iskustva i s takvom hrvatomržnjom“, rekao je Mamić.

Uslijedile su brojne reakcije, među kojim i ona predsjednika Hrvatske, koji je najoštrije osudio Mamićevu izjavu, ocijenivši je kao "verbalni ispad i govor mržnje".

"Riječi kojima je lično, najvulgarnije i primitivno, izvrijeđao ministra Željka Jovanovića, jednako su uvredljive i zloćudno agresivne prema svim pripadnicima srpske manjine i Srbima kao narodu u cjelini", priopćeno je iz predsjedničkog ureda.

Predsjednik je ocijenio da je takav govor neprihvatljiv u svakom civlizovanom i demokratskom društvu, te da zaslužuje svaku osudu.

Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske najoštrije je osudio Mamićeve, kako je navedeno, "neprimjerene, neprihvatljive i nedopustive istupe javnog govora mržnje".

Osude Mamićevog istupa stigle su i predstavnika srpske manjine, niza drugih političkih stranaka i nevladinih udruga.
XS
SM
MD
LG