Dostupni linkovi

(Anti)reforma Univerziteta u Sarajevu


Strah od prednosti privatnih nad državnim univerzitetom
Strah od prednosti privatnih nad državnim univerzitetom

Univerzitet u Sarajevu žele staviti pod politički uticaj, rečenica je koja se često može čuti ovih dana u glavnom gradu BiH. Odnosi se na novi Nacrt Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo (KS). Stav je to kako akademske zajednice, tako i opozicionih političkih stranaka.

Novi Nacrt Zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, manje se bavi kvalitetom obrazovanja, a više uređivanjem Univerziteta. U Socijaldemokratskoj partiji smatraju da iza predloženog Zakona stoji opasna namjera aktuelne vladajuće politike, a to je davanje privilegije privatnim visokoobrazovnim ustanovama u odnosu na Univerzitet u Sarajevu.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a, te nekadašnji ministar obrazovanja u Vladi Federacije BiH, Damir Mašić smatra da iza svega stoji supruga člana Predsjedništva BiH, Sebija Izetbegović, inače direktorica Kliničkog centra u Sarajevu.

Vlada KS će ostati upamćena kao sredstvo upravo i samo za ispunjavanje svih želja i prohtijeva gospođe Izetbegović, koja nakon što je očigledno zagospodarila zdravstvenim sektorom, sada želi preuzeti potpunu kontrolu, ne samo nad Medicinskim fakultetom, nego praktično nad Univerzitetom u Sarajevu”, objašnjava Mašić.

Iza svega stoji Sebija Izetbegović: Damir Mašić
Iza svega stoji Sebija Izetbegović: Damir Mašić

Premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković tvrdi da će zakon napokon urediti ovu oblast i u konačnici donijeti bolje svima, naročito studentima.

“Prije svega, ovo je zakon za studente, prije svih. Ovo je zakon kojim se uvodi transparentnost u radu fakulteta. Zakon donosi i usaglašavanje upisnih politika s tržištem rada, donosi praktičnu nastavu, donosi mnogo stvari koje nikada niko, a posebno ne ovi koji sada galame, nije smio otvoriti jer je to za njih bila tabu tema”, pojasnio je Konaković.

Akademska zajednica je stava da Nacrt zakona nepotrebno reguliše materiju koja se inače reguliše statutima ili pravilnicima. Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Enver Kazaz smatra kako bi najpametnije bilo da Vlada povuče ovaj zakon iz procedure:

“Ono što je važno jeste svijest akademske zajednice da Vlada mora povući ovaj zakon iz procedure i da će se akademska zajednica svim demokratskim sredstvima boriti protiv pokušaja Vlade, ne samo da stavi Univerzitet pod političku kontrolu, nego da uništi svaku mogućnost razvoja kritičkog znanja”, mišljenja je profesor Kazaz.

Zakon neprihvatljiv za akademsku zajednicu: Lejla Turčilo
Zakon neprihvatljiv za akademsku zajednicu: Lejla Turčilo

Akademska sloboda, autonomija i nezavisnost Univerziteta u Sarajevu od političkih uticaja se mora sačuvati. Jedan od najvažnijih problema ovog zakona jeste što Univerzitet ne tretira kao instituciju od državnog značaja, već ga svodi na potrebe Kantona Sarajevo. Za akademsku zajednicu to je neprihvatljivo, kaže profesorica na Fakultetu političkih nauka, Lejla Turčilo.

“Mislimo da UNSA treba da bude i ostane državotvorna institucija koja će biti otvorena za sve studente iz cijele BiH, pa i o trošku KS. Dakle oni najbolji iz cijele zemlje zaslužuju da studiraju na ovom Univerzitetu kao redovni student”, smatra Turčilo.

Jedan od najaktivnijih predstavnika sarajevske akademske zajednice, professor Nenad Veličković pisao je nekoliko puta predsjedavajućoj Skupštine KS zbog Prijedloga Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju. U tim pismima, između ostalog, upozorava na veliki broj pravopisnih grešaka u tekstu zakona, ali i niz nelogičnosti koje su napisane, a koje bi trebale da regulišu jednu od najvažnijih oblasti u društvu.

“U tom Ministarstvu rade godinama neki ljudi koji, očito, ovakve stvari pripremaju i rade u ime nekih ministara koji dolaze. Mi nikad ne znamo ko su ti ljudi, oni nikad lično ni za šta ne odgovaraju. Konkretno u obrazovanju, stotine nastavnika žive često u strahu od nekih provjera, dužni su da se opravdavaju, da daju neke izvještaje, da odgovaraju za to što rade, a ne znam da je iko ikada te ljude u ministarstvima provjeravao šta oni znaju, šta oni rade”, stav je profesora Veličkovića.

Niko ne provjerava ljude u ministarstvima: Nenad Veličković
Niko ne provjerava ljude u ministarstvima: Nenad Veličković

Samo nekoliko mjeseci prije, po sličnom scenariju reformisan je Univerzitet u Tuzli. Podsjećamo, Senat Univerziteta nije se slagao sa predloženim Zakonom o visokom obrazovanju koji je kreirala Vlada TK na čelu sa premijerom Begom Gutićem iz SDA, smatrajući da takav Zakon vodi prvo ka privatizaciji, a potom gašenju tuzlanskog Univerziteta. Zakon je uprkos pobuni akademske zajednice podržala vladajuća većina. Takav scenarij, tvrdi Damir Mašić iz SDP-a, neće dozvoliti u Sarajevu.

“SDP je odlučan u tome da bude politička brana stvaranju bilo čije političke države, pa u konačnici ni bračnog para Izetbegović ni njihovih stranačkih i političkih poslušnika”, tvrdi Mašić.

Novim zakonom predviđeno je da studenti, između ostalog, imaju dva roka za polaganje ispita u septembru i više praktične nastave u cilju što boljeg osposobljavanja za tržište rada. No, u praksi, kada su u pitanju prava studenata, kritike također ne izostaju. Ovim Nacrtom se ne podiže standard studiranja, nego se on, smatra student Fakulteta političkih nauka, Samir Beharić uproštava.

“Krši neka od osnovnih načela akademske zajednice, kontroliše kurikulum, profesorima određuje kako i na koji način da predaju svoje predmete i to je zapravo nešto što studenti kao budući stubovi društva ne smiju dozvoliti”, smatra Beharić.

A kako se u BiH provode reforme, pa i ova obrazovanja objasnio je profesor Nerzuk Ćurak, poredeći to sa transferima fudbalera.

“Kao što je Edin Džeko iz Cityja prešao u Romu, čak je duže trajala priprema njegovog menadžera oko ugovora, nego što je trajala reforma prelaska sa osmogodišnjeg na devetogodišnje osnovno obrazovanje. Onda sam ja otkrio mehanizam manipulacije, koji je tako dubinski prožet svim našim politikama, pa tako i obrazovanjem, a to je da se najvažnije stvari rade u cajtnotu, pod egidom lako ćemo, grlom u jagode i tako dalje. To je strategija maskiranja”, objašnjava Ćurak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG