Dostupni linkovi

Profesori i studenti BiH: Nećemo trpjeti ukidanje akademskih sloboda


Profesori i studenti poručili predstavnicima vlasti da neće šutjeti i trpjeti
Profesori i studenti poručili predstavnicima vlasti da neće šutjeti i trpjeti

Pojedine odredbe predloženog Nacrta zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo predstavljaju korak ka ukidanju svih akademskih sloboda, kao i spriječavanja razvoja kritičkog mišljenja na Univerzitetu u Sarajevu, smatraju pojedini profesori, ali i studenti.

Pozivaju akademsku zajednicu u kojoj, kako su naveli, ima i odanih političkih sluga, da budu ujedinjeni, jer u suprotnom doći će do apsolutne političke kontrole Sarajevskog univerziteta, kao što se već dogodilo u Tuzlanskom kantonu.

Profesori i studenti poručili su predstavnicima vlasti da neće šutjeti i trpjeti ukoliko se novim zakonom o visokom obrazovanju, koji je trenutno u formi Nacrta, ukinu akademske slobode i akademska autonomija.

"Ovaj zakon je apsolutno totalitaran i njegov duh totalitarnosti ide u dva smjera. Prvi smjer je ukidanje insitutucionalne autonomije Univerziteta i drugi smjer je ukidanje svih akademskih sloboda i stavljanje svakog pojedinca iz akademske zajednice pod punu kontrolu.

Ono što je važno je svijest akademske zajednice da Vlada mora povući ovaj zakon iz procedure i da će se akademska zajednica svim demokratskim sredstvima boriti protiv pokušaja Vlade, ne samo da stavi pod političku kontrolu Univerzitet, nego da uništi svaku mogućnost razvoja kritičkog znanja. Ja vjerujem da je u akademskoj zajednici sazrela svijest da se može suprotstaviti bahatim političkim oligarhijama, koje nakon što su urušile društvo, hoće da uruše i znanje“, smatra profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz.

Ovaj zakon je apsolutno totalitaran: Enver Kazaz
Ovaj zakon je apsolutno totalitaran: Enver Kazaz

Predloženi Nacrt zakona, Univerzitet u Sarajevu svodi na tek jednu od ustanova koje pružaju obrazovanje za tržište rada u Kantonu Sarajevu, a ne tretira ga kao instituciju od državnog značaja.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak poziva akademsku zajednicu da se osvjesti i ujedini, kako se to ne bi dozvolilo.

"Ohrabrujem mlade znanstvenike i znanstvenice, asistente i asistentice da se ne boje i da dignu svoj glas, jer ovo je zaista putovanje u pakao! Ako prođe ovakav sastav Upravnog odbora i redukcija Senata na ništa, a drugo je pitanje moja ogorčenost Senatom i činjenicom da je akademska zajednica dubinski iznutra korumpirana i pristala da bude odana sluga političkog naloga.

Treba ići ka promjenama da budemo relevantan Univerzitet, a ne da ljudi koji su dobili ad hoc diplome po šumama i gorama naše zemlje ponosne, određuju bit i sadržaj Univerziteta u Sarajevu“, poručio je profesor Ćurak, koji je dodao da visoko obrazovanje treba promjenu paradigme.

"U ovakvoj ambijantalnosti, mi smo osuđeni na to da ćemo se samo baviti time – da li ću ja, kao profesor, samo zato što nisam stavio kada su mi konsultacije na vrata kabineta - biti kažnjen od strane ministra obrazovanja, a pri tome vlada traži da fakulteti uvedu prakse za studente, ali da to plaća fakultet. A Ministrastvo će se baviti mojim konsultacijama na vratima kabineta. Kad kažem promjena paradigme, mislim da se treba promjeniti svijest u akademskoj zajednici, koja je unaprijed pristala da je ovo što radi Ministarstvo normalno“, ističe Ćurak.

Treba promjeniti svijest u akademskoj zajednici, koja je unaprijed pristala da je ovo što radi Ministarstvo normalno: Nermin Ćurak
Treba promjeniti svijest u akademskoj zajednici, koja je unaprijed pristala da je ovo što radi Ministarstvo normalno: Nermin Ćurak

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Jasmin Velagić i predstvanik Sindikata univerzitetskih radnika kaže da Vlada nije uvažila mišljenje uposlenika na Univerzitetu u Sarajevu i razmotrila nihove prijedloge. Nacrt zakona o visokom obrazovanju, prema mišljenju Velagića, direktno služi za uništenje Univerziteta.

"Ovaj Nacrt zakona o visokom obrazovanju tretira Univerzitet, kako bi ga doveo u nepovoljan položaj u odnosu na druge privatne Univerzitete, koji uopšte nemaju uposlenike“, poručio je Velagić.

Kritiku akademskoj zajednici upućuje i dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra. Ukazao je na činjenicu da je u ovom slučaju Sarajevski univerzitet bolje prošao nego Univerzitet u Tuzli, koji je izgubio svaki oblik institucionalne autonomije i na kojem su politika i vlast preuzele apsolutnu kontrolu.

Najvažnija zamjerka dekana Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćira Filandre je da je Nacrt zakona 'prenormiran'.

"Duh ovog zakona odiše etatizmom, birokratskom prenormiranošću. Proizvodi provicijalizam Univarziteta i dovodi do komercijalizacije visokog obrazovanja“, objasnio je Filandra.

Prema mišljenju pojedinih studenata, poput Samira Beharića sa Fakulteta političkih nauka, ovaj zakon je napravljen za prosječne studente, koji sebe kasnije vide u političkim vodama.

"Na Univerzitetu u Sarajevu postoje profesori i profesorice, koji su također instrumenti političkih partija, koji također guše kritičko mišljenje kod studenata, nemojte očekivati da će studenti biti kritični prema društvu. Donošenje ovog zakona neće biti pod pritiskom studenata, jer ima jednu populističku odredbu - dva ispita u septembarskom roku“, tvrdi Beharić.

Javna rasprava o Nacrtu ovog zakona traje do 5. februara. Ukoliko se ne bude vodilo računa o akademskim slobodama, sudionici stručne rasprave poručili su da će ići i u štrajk ako za to bude potrebe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG