Dostupni linkovi

Eksperti UN zabrinuti za vijetnamske radnike u Zrenjaninu


Barake u kojima su boravili radnici kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu, 18. novembar 2021.
Barake u kojima su boravili radnici kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu, 18. novembar 2021.

Eksperti Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog mogućeg prinudnog rada grupe od oko 400 vijetnamskih radnika za koje se sumnja da su žrtve trgovine ljudima u Srbiji, saopšteno je 21. januara iz te organizacije u Ženevi.

"Duboko smo zabrinuti da su možda bili angažovani u svrhu prinudnog rada, i da žive i rade u užasnim uslovima u Srbiji, uz opasnost po svoje živote i zdravlje", naveli su nezavisni stručnjaci Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN).

Kako se navodi u saopštenju, osam kompanija, uključujući vijetnamske agencije za zapošljavanje i kineske građevinske kompanije registrovane u Srbiji, navodno je umešano u ozbiljna kršenja ljudskih prava vijetnamskih radnika migranata.

"Veoma smo uznemireni i navodima da organizacijama civilnog društva nije dozvoljen pristup lokacijama na kojima su ti radnici smešteni kako bi im pružile pomoć", dodaje se uz konstataciju da je saradnja sa civilnim društvom od suštinskog značaja za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Eksperti UN pozvali su vlade Srbije, Vijetnama i Kine da obezbede da preduzeća koja se nalaze na njihovoj teritoriji ili posluju pod njihovom jurisdikcijom poštuju ljudska prava radnika. Kako se navodi, to uključuje ne samo preduzeća koja se oslanjaju na migrantsku radnu snagu, već i agencije za zapošljavanje, čija je kontrola takođe od ključnog značaja za efektivnu prevenciju trgovine ljudima u svrhu prinudnog rada.

Oni su istakli obaveze preduzeća da osiguraju da prava radnika budu zaštićena, bez diskriminacije, uvažavajući posebne potrebe i prava radnika migranata.

Kako se navodi iz UN, njihovi stručnjaci obratili su se pismima preduzećima za koja se sumnja da su umešana u kršenja ljudskih prava radnika i podsetili ih na obaveze u vezi sa principima UN o poslovanju i ljudskim pravima. Takođe se dodaje da su eksperti UN u kontaktu sa srpskim, vijetnamskim i kineskim vlastima u vezi sa ovim slučajem.

Vijetnamskim radnicima u Srbiji i dalje stiže pomoć
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Nakon navoda nevladinih organizacija o nehumanim uslovima u kojima boravi više od 400 radnika iz Vijetnama na izgradnji kineske fabrike automobilskih guma Linglong u Zrenjaninu, 70 kilometara severno od Beograda, poslodavac, Grad i država u novembru prošle godine organizovali su njihov premeštaj u uslovniji smeštaj.

Kineska kompanija Šandong Linglong je, pošto su izveštaji o lošim uslovima u kojima žive vijetnamski radnici izašli u javnost, saopštila 18. novembra da radnici nisu zaposleni u njihovoj kompaniji.

"Vijetnamski radnici, uključeni u projekat izgradnje fabrike u Zrenjaninu, angažovani su od strane jednog od naših izvođača radova, kompanije China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction TEPC", naveo je Linglong.

Ta kompanija nije odgovorila na upit RSE o radnicima i kritikama.

Grupa poslanika Evropskog parlamenta saopštila je 19. novembra da su, kako su naveli, zgroženi izveštajima o navodnoj trgovini ljudima u svrhu radne eksploatacije u Srbiji i zatražila da se slučaj hitno ispita i procesuira.

Posle ove inicijative, 16. decembra, Evropski parlament usvojio je rezoluciju o prinudnom radu i ekološkim protestima u Srbiji u kojoj je izrazio, kako je navedeno, duboku zabrinutost zbog položaja vijetnamskih radnika u fabrici Linglong u Zrenjaninu, vladavine prava i korupcije u oblasti životne sredine.

Vlasti Srbije tom rezolucijom pozvane su da istraže slučaj i obezbede poštovanje osnovnih ljudskih prava, posebno prava radnika u fabrici Linglong u Zrenjaninu.

Ekspolatacija radnika u kineskim fabrikama širom sveta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:49 0:00
XS
SM
MD
LG