Dostupni linkovi

Podnete krivične prijave zbog situacije sa vijetnamskim radnicima u Zrenjaninu


Barake u kojim borave radnici u fabrici u Zrenjaninu
Barake u kojim borave radnici u fabrici u Zrenjaninu

Nevladina organizacija Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11 podnela je krivične prijave protiv protiv odgovornih lica u dve kineske kompanije u Srbiji zbog sumnje da su izvršili nekoliko krivičnih dela prema radnicima iz Vijetnama.

Među delima je zatvaranje radnika i ograničavanje njihovog kretanja.

Nevladini aktivisti su iz kruga fabrike „Linglong International Europe d.o.o.“ u Zrenjaninu 17. novembra, a nakon sukoba sa obezbeđenjem, izveli jednog od radnika koji je dobio otkaz nakon što je javno govorio o uslovima u kojima rade.

Obezbeđenje je prethodno zabranjivalo kontakt radnika sa medijima i aktivistima.

Krivične prijave podnete su u utorak 7. decembra protiv odgovornih osoba u kompanijama "China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. Ltd“, sa ogrankom u Beogradu, i „Linglong International Europe d.o.o.“ Zrenjanin.

Radio Slobodna Evropa kontaktirao je ove kompanije, zatraživši komentar nakon podnesenih krivičnih prijava, ali do objavljivanja ove vesti odgovor nije stigao.

Krivične prijave podnesene su po nekoliko osnova.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela povrede prava na štrajk, jer ugovor o radu za Vijetnamske radnike propisuje da poslodavac može odmah raskinuti ugovor između ostalog i zbog učestvovanja radnika u sindikalnim aktivnostima, te da u tom slučaju oni moraju sami da snose troškove povratka u Vijetnam.

Ugovor su radnici iz Vijetnama zaključivali sa kompanijom koja je podizvođač radova na izgradnji fabrike guma Linglong.

Pored toga, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično delo protivpravno lišenje slobode putem ograničenja slobode kretanja tridesetak radnika iz Vijetnama, podneta je još jedna krivična prijava protiv odgovornog lica u „Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin“.

Kako se navodi u saopštenju organizacije A 11, jedan od zaposlenih vijetnamskih radnika izbačen je iz smeštaja bez pasoša, nakon što je u javnosti otkrio uslove u kojima on i ostalih četiri stotine radnika iz Vijtenama žive i rade.

„Nakon javnog objavljivanja uslova u kojima su se nalazili radnici i nadzora pojedinih državnih organa, došlo je do premeštaja većine radnika na nekoliko lokacija", navodi se u saopštenju.

"U konkretnom slučaju", dodaje se, "radi se o jednoj grupi radnika koji su trenutno smešteni u privatnom stambenom objektu u Ečkoj".

"Od trenutka kada su radnici smešteni u pomenuti objekat, angažovani su i pripadnici privatnog obezbeđenja Patrol 023, koji čuvaju objekat i ne dozvoljavaju radnicima da isti napuste, osim kada ih odvoze i dovoze na posao“, dodaje se u saopštenju.

Takođe, kako se navodi u saopštenju, protiv odgovornog lica u „Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin“ podnete su i prijave komunalnoj miliciji zbog kršenja propisa o komunalnim delatnostima i korišćenju površina u javnoj nameni.

Pored navedenih podnetih prijava, Inicijativa A 11 podnela je i inicijativu Zaštitniku građana, da na osnovu dostavljenih dokaza, a po sopstvenoj inicijativi, pokrene postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Nacionalne službe za zapošljavanje u postupku izdavanja radnih dozvola za radnike iz Vijetnama.

XS
SM
MD
LG