Dostupni linkovi

Timošenko najavila žalbu na izborne rezultate


Julija Timošenko
Julija Timošenko
Centralna izborna komisija Ukrajine saopštila je danas da je na osnovu zvaničnih konačnih rezultata lider opozicije Viktor Janukovič pobedio na predsedničkim izborima održanim u nedelju 7. februara.

Ukrajinska premijerka i predsednički kandidat Julija Timošenko izjavila je u subotu uveče, dan pre objavljivanja zvaničnih rezultata, da su izbori bili namešteni i najavila žalbu sudu.

"Donela sam jedinu odluku koju sam mogla da donesem - da se žalim sudu na rezultate izbora. Ukoliko se ne bih obratila sudu to bi značilo da prepustim Ukrajinu kriminalcima bez borbe",
rekla je Timošenko obraćajući se javnosti putem državne televizije, prvi put od saopštavanja rezultata izbora.

Premijerka je zatražila od Ukrajinaca da je podrže u borbi da se preispitaju izborni rezultati, ali je istovremeno apelovala da se uzdrže od izlazaka na ulice i demonstracija koji bi mogli da parališu državu.

"Ukrajini su potrebni stabilnost i mir kao nikada ranije",
rekla je Timošenko i dodala da je uverena da je više od milion glasova na izborima falsifikovano ili je sporno.

Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) je ranije saopštio da su izbori bili pošteni i trasparentni, što su ocenili i posmatrači iz drugih međunarodnih organizacija koji su pratili ukrajinske izbore.

Ukrajinska Centralna izborna komisija (CIK) u nedelju je saopštila da neće razmatrati njenu žalbu.

Današnja odluka CIK-a, po oceni AP-a, predstavlja težak udarac kampanji Timošenko da ospori rezultate predsedničkih izbora.

Prema preliminarnim rezultatima koje je saopštila Centralna izborna komisija, Viktor Janukovič je u drugom krugu predsedničkih izbora osvojio 48,95 odsto glasova, a Timošenko 45,47 odsto.

Pročitajte i ovo:
Glasali Ukrajinci - profitirala Rusija
Oštar finiš pred drugi krug
Janukovič proglasio pobedu
Izbori u Ukrajini demokratski presedan

Predsjednički izbori
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG