Dostupni linkovi

Janukovič proglasio pobedu


Janukovič je već proglasio pobedu, dok je njegova rivalka rekla da još ništa nije gotovo i da će se boriti za svaki glas.
Janukovič je već proglasio pobedu, dok je njegova rivalka rekla da još ništa nije gotovo i da će se boriti za svaki glas.
Na predsedničkim izborima u Ukrajini vodi opozicioni, proruski orijentisani Viktor Janukovič sa 48,2 odsto glasova dok je premijerka Julija Timošenko osvojila 46,1 procenata.

Janukovič je već proglasio pobedu, dok je njegova rivalka rekla da još ništa nije gotovo i da će se boriti za svaki glas. Uoči izbora oba kandidata su izjavljivala da će u slučaju poraza na ulici osporiti rezultat. Bilo ko da pobedi, Ukrajina će ostati politički podeljena zemlja sa ogromnim ekonomskim problemima.

Pobeda Janukoviča značila bi dramatično okretanje točka sreće za čoveka koji je tokom Narandžaste revolucije doživljavan u najnegativnijem svetlu. Njegova prvobitna pobeda na neregularnim izborima izazvala je velike demonstracije nakon čega je Viktor Juščenko preuzeo predsedničćku dužnost.

Međutim, ovoga puta mnogi građani Ukrajine bili su razočarani zbog žestokih sukoba među liderima koji su predvodili Narandžastu revoluciju.

Iz svog izbornog štaba u luksuznom Interkontinental hotelu u Kijevu, Janukovič je pozvao Timošenko da prizna poraz.

“Mislim da smo učinili prvi korak ka ujedinjenju zemlje, što je veoma važno.”

Noćašnji govor na ruskom je uvažavanje činjenice da je njegova baza istočna Ukrajina u kojoj prevladava teška industrija, ruski jezik i mnogi žele bliže odnose sa Rusijom.
Međutim, mnogo važnije od sadržaja njegove poruke – jeste da je to izjavio na ruskom, a ne na ukrajinskom jeziku.

Nekadašnji ukrajniski predsednik Leonid Kučma je odabrao Janukoviča za svog naslednika na izborima 2004. Moskva je podržala taj potez.

Od tada 59-godišnji Janukovič, koji deluje pomalo nezgrapno tokom javnih nastupa, pokušavao je da se predstavi kao centristički orijentisani političar koji je umesto ruskog sve češće govorio ukrajinski na javnim mestima.

Noćašnji govor na ruskom je uvažavanje činjenice da je njegova baza istočna Ukrajina u kojoj prevladava teška industrija, ruski jezik i mnogi žele bliže odnose sa Rusijom.

Janukovičev govor na ruskom neće svakako biti dobro primljen u zapadnom delu zemlje, uporištu Narandžaste revolucije, čiji stavnovnici odbijaju da govore ruski i teže evropskim integracijama.

Janukovičeva pobeda bi svakako bila pozdravljena u Moskvi I kao njen uspeh u borbi sa Zapadom za uticaj u bivšim sovjetskim republikama. Kremlj se žestoko protivi nameri Ukrajine da uđe u NATO, a što je Janukovič najavio da će zaustaviti.

TIMOŠENKO NIJE PRIZNALA PORAZ

Međutim, Timošenko nije priznala poraz. Nekadašnji tajkun po osnovu velikih prihoda od gasa, kaže da dosadašnji rezultati ne odražavaju stvarno stanje stvari.

”Uverena sam da je više onih koji su glasali za evropsku, demokratsku i snažnu Ukrajinu od onih koji imaju drugačiju viziju.”

Timošenko na konferenciji za novinare nakon zatvaranja birališta
Timošenko je zatražila od svog izbornog štaba da se bore za svaki glas.

Oba kandidata su vodila žestoku kampanju tokom koje je Januković nazivao Timošenko “lažljivicom”, a ona uzvraćala da bi pobeda Janukoviča dovela kriminalce na vlast. Međusobno su se optuživali za falsifikovanje izbora.

Međutim, mnogi građani Ukrajine sada su razočarani jer lideri Narandžaste revolucije nisu ispunili obećanje o suzbijanju korupcije i ekonomskim reformama.

Na ishod izbora delimično su uticali i potezi odlazećeg predsednika Viktora Juščenka, nekada najbližeg saborca Timošenko, a sada ljutih protivnika. Naime, tri dana uoči izbora on je promenio izborni zakon, što je ukazivalo da neće ništa učiniti da joj pomogne.

Politički analitičar iz Kijeva Oleksij Haran:

“Rezultati jasno pokazuju da Juščenko i bivši šef diplomatije Arsenij Jatsenjuk nisu pozvali birače da glasaju ‘protiv svih’ – Timošenko bi verovatno pobedila.”


Šest odsto birača je “glasalo protiv svih”, koristeći opciju omogućenu promenama izbornog zakona u poslednji čas.

Neki još veruju da Timošenko može da ospori Janukovičevu pobedu na sudu. Ona je uoči izbora obećavala da će pokrenuti drugu Narandžastu revoluciju.

Međutim, mnogi su sumnjičavi da Timošenko može izvesti na ulicu veliki broj ljudi.

“Ljudi su 2004 podržali ideju demokratije, ali sada ne veruju da ijedan od kandidata može da promene situaciju na bolje,” kaže jedan od birača u Kijevu Tatjana Pavlik.

Atmosfera u izbornom štabu Julije Timošenko je prilično turobna. Pojedine pristalice ističu u privatnoj konverzaciji da treba da prizna poraz i koncentriše se na pregovore sa Janukovičem iza scene kako bi se okončala politička blokada.

Ako izgubi, Timošenko će ostati moćna premijerka koja može da dovodi u pitanje Janukovičevu predsedničku vlast.

Mnogi očekuju da će on već u maju raspisati vanredne parlamentarne izbore nadajući se pobedi svoje Partije regiona.

Janukovič će svakako pokušati i da promeni Ustav kako bi ojačao nadležnosti predsednika, koji je delimično razvlašćen izmenama iz 2006.

Janukovič je kazao da želi da obnovi pregovore sa Moskvom o snabdevanju gasom. Međutim, suočiće se i sa problemom kako odmrznuti paket pomoći od 16,4 milijardi dolara koji je Međunarodni monetarni fond zamrznuo prošle godine.

Drugi krug predsedničkih izbora u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00
XS
SM
MD
LG