Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oštar finiš pred drugi krug


U užarenoj kampanji u kojoj nisu birane reči a ni sredstva
Poslednjeg dana kampanje uoči drugog predsedničkih izbora u Ukrajini u nedelju, ne jenjavaju tenzije u ovoj, po mnogim osnovama, podeljenoj zemlji. Premijerka Julija Timošenko preti novom Narandžastom revolucijom u slučaju, kako ističe, izborne krađe, a i njen opponent Viktor Janukovič se sprema da, u slučaju poraza, na ulici ospori rezultat.

U užarenoj kampanji u kojoj nisu birane reči a ni sredstva, ukrajinska premijerka Julija Timošenko najavila je u četvrtak da će organizovati demonstracije u slučaju krađe u drugom krugu predsedničkih izbora, zakazanih za 7. februar.
Timošenko je najavila drugu Narandžastu revoluciju, poput 2004. kada je na ulici branjena izborna pobeda sada odlazećeg predsednika Viktora Juščenka ...

Ona je naime oštro kritikovala usvajanje amandmana na izborni zakon koji pružaju mogućnost lokalnim izbornim komisijama da rade bez kvoruma. "Neću dozvoliti gospodinu Janukoviču, koji predstavlja kriminalnu grupu u Ukrajini, da jednostavno uništi perspektive naše zemlje i zgazi začetke demokratije”, rekla je Timošenko.

Timošenko je najavila drugu Narandžastu revoluciju, poput 2004. kada je na ulici branjena izborna pobeda sada odlazećeg predsednika Viktora Juščenka kome je i tada kao i ovoga puta oponenet bio proruski orijentisani Viktor Janukovič.

Janukovič, koji je podneo pomenute amandmane, odbacue optužbe ističući da su prema prethodnom zakonu pristalice Julije Timošenko mogle da manpulišu blokirajući ustanovljavanje kvoruma u izbornim komisijama.

Odlazeći predsednik Viktor Juščenko, nekada bliski saveznik sa Timošenko, a sada ljuti rivali, potpisao je sporni zakon.

“Postojala je pretnja od blokade izbora. Zbog toga je predsednik Viktor Juščenko potpisao amandman na zakon koje je usvojio parlament”, kaže Njegova portparolka Irina Vanikova.

TIMOŠENKO "MANJE ZLO"?

Klas Bergman, direktor ureda parlamentarne skupštine OEBS-a za komunikacije, kaže da je misija naglasila da je veoma važno da se ne menjaju izborni zakoni između dva kruga glasanja. “U tom smislu, jučerašnja odluka nije najsrećnija, jer izaziva sumnju koja je apsolutno nepotrebna.”

Viktor Janukovič je u prvom krugu osvojio 35, a Julija Timošenko 25 odsto glasova. Međutim, ona se nada da će birači koji su podržali kandidate koji su otpali u prvom krugu, uglavnom sada glasati za nju. Naime, većina tih kandidata pripadala je kampu iz Narandžaste revolucije koji se u međuvremenu raspao.

No, pitanje je u kojoj meri Timošenko može da računa na glasove onih koji su je nekada podržavali. To ilustruje stav Bogdana Horeckog, stanovnika Lvova na zapadu Ukrajine koja se smatra uporištem Timošenko.

“Timošenko je mnogo obećavala, ali ništa nije ispunila. Međutim, kako mogu da glasam za Janukoviča, koji je bio optužen za kriminal. Jasno je da je on pogrešna osoba.”
Građani komentarišu da je Timošenko mnogo obećavala, a malo toga ispunila

Dakle, neke od nekadašnjih pristalica glasaće za Juliju Timošenko kao “manje zlo”, a druge će apstinirati.

Međutim, ko god da pobedi dobiće vruć krompir u ruke. Ekonomska kriza je uzdrmala Ukrajinu, koja ima više od sto milijardi državnog duga. Produbljava se politička nestabilnost, uključujući i tradicionalnu podelu na zapadni, proevropski orijentisani deo zemlje, i istočni, koji je naklonjen Rusiji.

U međuvremenu, osim Julije Timošenko, i Viktor Janukovič se sprema da na ulici ospori rezultate izbora, u slučaju poraza. Naime, prema nezvaničnim informacijama, hoteli u blizini Kijeva su puni Janukovičevih pristalica spremnih da deluju.

Ipak, mnogi Ukrajinci su razočarani politikom oba tabora, tako da su malo verovatni masovni protesti i kontramitinzi, kao u vreme Narandžaste revolucije. Međutim, mnogi se pribojavaju slične političke blokade i ćorsokaka kao i 2004. godine, što bi dodatno diskreditovalo demokratiju i uzdrmalo Ukrajinu iz temelja.
XS
SM
MD
LG