Dostupni linkovi

Završen sastanak OSCE-a, nema pomaka u rusko-ukrajinskoj krizi


Zbigniew Rau, ministar vanjskih poslova Poljske. Konferencija za novinare nakon prvog sastanka Stalnog vijeća OEBS-a. Beč, Austrija. 13. januara 2022.
Zbigniew Rau, ministar vanjskih poslova Poljske. Konferencija za novinare nakon prvog sastanka Stalnog vijeća OEBS-a. Beč, Austrija. 13. januara 2022.

Treća runda pregovora u Evropi u sedmici čiji je cilj smirivanje tenzija između Rusije i Zapada završila je bez pomaka, pri čemu nijedna strana nije popustila na svojim ključnim pozicijama u napetim diplomatskim odnosima čiji je cilj izbjeći veliku sigurnosnu krizu.

Diplomate su ponudile nepovoljnu procjenu nakon završetka sastanka Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Beču 13. januara. Izrazili su zabrinutost zbog ruskog nagomilavanja vojske na granici s Ukrajinom.

"Čini se da je rizik od rata na području OSCE-a sada veći nego ikada prije u posljednjih 30 godina," rekao je poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau, započevši jednogodišnje predsjedavanje svoje zemlje 57-članom sigurnosnom organizacijom.

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS), čije zemlje članice uključuju Rusiju i Sjedinjene Države, otvorila je u četvrtak prvi sastanak svog stalnog saveta ove godine, kojem je prisustvovalo svih 57 država članica.

Helga Schmid, generalna sekretarka OSCE-a, rekla je da je situacija u regionu "opasna", ističući "hitnu potrebu da se ponovo oživi debata o evropskoj sigurnosti".

"Imperativ je da kroz diplomatiju pronađemo način da deeskaliramo situaciju i počnemo ponovnu izgradnju povjerenja, transparentnosti i saradnje", rekla je ona otvarajući sastanak organizacije sa sjedištem u Beču.

Ruski predsjednik Vladimir Putin postavio je niz zahtjeva za sigurnosne garancije u Evropi, uključujući neprihvatanje novih članica u NATO, kao što su Ukrajina i Gruzija i ograničenja na raspoređivanje saveznika u istočnoevropskim članicama NATO-a.

Zapadni zvaničnici kažu da je borbena retorika Rusije i gomilanje oko 100.000 vojnika u blizini Ukrajine pokušaj pritiska na Sjedinjene Države i evropske saveznike da se priklone listi želja Kremlja.

Američki izaslanik u pregovorima OSCE-a rekao je da Zapad ne treba da popusti pred ucjenama.

"Dok se pripremamo za otvoreni dijalog o tome kako ojačati sigurnost za dobrobit svih, moramo odlučno odbaciti ucjenu i nikada ne dozvoliti da agresija i prijetnje budu nagrađene", rekao je američki ambasador Michael Carpenter na sastanku OSCE-a.

Tražeći sigurnosne garancije od Zapada, ruski predstavnik Aleksandar Lukaševič rekao je OSCE-u da će njegova zemlja poduzeti mjere ako njihova zabrinutost ne bude shvaćena ozbiljno.

Istakao je da je njegova zemlja očekivala "značajnije, dublje razgovore".

“Ovo je u velikoj mjeri razočaranje", rekao je on, dodajući da će ruski predsjednik Vladimir Putin biti informisan i "odrediti nivo spremnosti za preduzimanje bilo kakvih daljih koraka, u kom formatu i u kojem vremenskom okviru".

Inače, razgovori predstavnika Rusije i SAD u Ženevi u ponedeljak i Rusije i NATO-a u Briselu u srijedu nisu rezultirali jasnim napretkom.

Kremlj je u četvrtak pesimistično ocijenio ove pregovore opisujući ih kao „neuspješne“ ukazavši da postoje neslaganja o ključnim pitanjima.

XS
SM
MD
LG