Dostupni linkovi

Ministri EU odbacili 'pritisak' Rusije oko Ukrajine


Sastanak ministara odbrane i vanjskih poslova država članica EU u Brestu, Francuska, 12. januar 2022.

Ministri Evropske unije saopćili su u četvrtak da neće pregovarati s Rusijom o budućnosti Ukrajine dok Moskva gomila trupe na granici s Ukrajinom.

Iako nisu zaprijetili predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu vojnim odgovorom, ministri odbrane i vanjskih poslova zemalja članica EU rekli su da bi invazija Rusije na Ukrajinu izazvala ozbiljne sankcije i uništila odnose Moskve s EU za buduće decenije.

“Ruske akcije su dio pritiska," izjavio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell novinarima na marginama sastanka ministara odbrane i vanjskih poslova EU u Brestu u Francuskoj. "Ne bi trebalo biti pregovora pod pritiskom", dodao je on.

Do sastanka je došlo nakon napetih pregovora između američkih i ruskih zvaničnika u Ženevi u ponedjeljak koji nisu uspjeli proizvesti sporazum o deeskalaciji sukoba, ali su obje strane ponudile nastavak razgovora.

"Dobili smo uvjerenje da se ništa neće odlučivati niti pregovarati bez Evropljana, a koordinacija sa Amerikancima je apsolutno odlična", rekao je Borrell. On je na konferenciji za novinare dodao da "uprkos onome što je rečeno, u stalnom smo kontaktu sa SAD, sa više od 100 kontakata ove sedmice".

Vašington i saveznici optužili su Rusiju da planira invaziju nakon što je rasporedila oko 100.000 vojnika duž ukrajinske granice.

"Do sada nije ispaljen nijedan metak, niti je pređena granica, i to je dobra stvar", rekao je ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Aselborn. „Vrlo je jasno da nećemo, kao NATO ili kao Evropska unija, napasti Rusiju“, rekao je Aselborn i dodao da je dijalog put naprijed.

"Ako dođe do vojne eskalacije, onda će sva vrata biti zatvorena još 20 godina. To ne može biti ono što Rusija želi", rekao je on.

Francuska ministrica odbrane Florence Parly složila se da je “samo dijalog put za smanjenje ovih tenzija na održiv način", ali je rekla da je EU također spremna uvesti “ogromne sankcije" Rusiji ako napadne Ukrajinu.

Ranije je Demokratska stranka američkog predsjednika Joea Bidena već zaprijetila sankcijama u slučaju invazije na Ukrajinu, uključujući i Putina lično, potez koji je Kremlj nazvao "prelazak granice".

U Brestu, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock opisala je situaciju u Ukrajini kao "dramatičnu" i rekla da je zajednički stav EU o krizi ključan. "Kada je Evropa ujedinjena, mi smo teška kategorija", rekla je po dolasku. "Kada nije, malo možemo postići."

XS
SM
MD
LG