Dostupni linkovi

Kakva je uloga ukrajinskoga grada Severodonjecka u ruskoj strategiji rata?


Rusija se bliži osvajanju Severodonjecka, posljednjeg grada koji zvanični Kijev drži u provinciji Lugansk u istočnoj Ukrajini.
Rusija se bliži osvajanju Severodonjecka, posljednjeg grada koji zvanični Kijev drži u provinciji Lugansk u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinske snage su u srijedu, 1. juna držale samo petinu istočnoga grada Severodonjecka, ali je i dalje postojala nada da bi mogle spriječiti Rusiju da preuzme punu kontrolu, rekao je šef gradske administracije.

Preciznije, ruske snage kontrolišu 60 posto grada Severodonjecka, a Ukrajina 20 posto, dok je ostatak postao "ničija zemlja", rekao je Oleksandr Stryuk, gradonačelnik Severodonjecka.

Rusija se bliži osvajanju Severodonjecka, posljednjeg grada koji zvanični Kijev drži u provinciji Lugansk u istočnoj Ukrajini.

Zašto je Severodonjeck važan Rusiji?

"Ako za dva ili tri dana Rusi preuzmu kontrolu nad Severodonjeckom, tamo će postaviti artiljeriju i minobacače i intenzivnije će bombardovati Lisičansk (susjedni grad koji se nalazi s druge strane rijeke Donjec u regionu Donbasa)", rekao je Serhij Haidai, guverner Luganska, navodi AFP.

"Rusija ostvaruje umjerene, ali stabilne dobitke", rekao je jedan zapadni sigurnosni zvaničnik pod uvjetom da ostane anoniman u izjavi za AFP.

Međutim, istakli su da su Ukrajinci "ponovo u ofanzivi" u oblasti Herson (južna Ukrajina).

Ukrajinski vojnici i civili u malom gradu Bahmutu u ukrajinskoj istočnoj Donjeckoj oblasti svakodnevno osjećaju navalu ruskih snaga koje napreduju.

Preživjeti dan po dan pod bombama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Posljednje žarište invazije

Moskva ima za cilj da zauzme vitalni put koji vodi na sjeveroistok, do gradova Lisičansk i Severodonjeck, gdje traje sukob ukrajinskih i ruskih trupa.

Bitka za Severodonjeck - jedan od posljednjih velikih gradova pod kontrolom Ukrajine u ključnoj istočnoj provinciji - pojavljuje se kao žarište rata.

Ruske trupe, koje neprestano bombarduju to područje, koriste taktiku "spaljene zemlje" u Severodonjecku dok pokušavaju da zauzmu oblast Luganska, rekao je njen guverner u nedjelju, dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio da borbe na istoku postaju sve krvavije, gdje je svaki dan ubijeno 100 ukrajinskih vojnika.

"Ovdašnja situacija je teška jer je ruska vojska sada bacila sve snage na zauzimanje regije Lugansk", rekao je u ponedjeljak Serhij Haidai u novostima za ukrajinsku stanicu Espreso TV, prenosi Washington Post.

Ali čak i kada bi zauzeli samo Severodonjeck, rekao je Haidai, "oni bi to takođe predstavili kao veliku pobjedu."

Sada kada je završena dugotrajna bitka za lučki grad Mariupolj, Rusija nastoji da opkoli Severodonjeck, koji je imao predratno stanovništvo od oko 100.000 ljudi. Rusija tako pokušava da preuzme kontrolu nad Donbasom, koji uključuje regione Donjeck i Lugansk.

Ruskim snagama, koje nisu uspjele da zauzmu Kijev i koje su potisnute nazad u region u blizini drugog po veličini grada Harkova, "potrebna je pobjeda", rekao je Matthew Schmidt, vanredni profesor nacionalne bezbjednosti i političkih nauka na Univerzitetu New Haven u SAD-u.

Oni na to "stavljaju sve što imaju", dodao je, prenosi WP.

U slučaju neuspjeha u drugim velikim naporima, rekao je, "oni su pred pobjedom u ovim taktičkim bitkama."

Rekao je da se Moskva bori sa borbenom efikasnošću, uzimajući ogromne gubitke oficira i spajajući "Frankenštajnove" grupe sastavljene od trupa iz različitih jedinica.

Mnogi su iscrpljeni.

Budući da Rusiji nedostaju oficiri sposobni da vode efikasnu ofanzivu na Ukrajinu, oni pokušavaju da izvuku takvu pobjedu u Severodonjecku tako što će nadvladati Ukrajince vatrenom moći.

Schmidt je rekao da se Rusi "probijaju" na način koji bi mogao imati strašne posljedice po civile, kao u Mariupolju.

"Oni samo udaraju artiljerijom na Ukrajince", rekao je Schmidt.

Sistemsko uništavanje grada

"Svakog dana pokušavaju da probiju liniju odbrane", rekao je Haidai u intervjuu za ukrajinske medije koji je u nedjelju objavio na svom Telegram kanalu.

Granatiranje traje 24 sata, a nažalost ruska vojska je izabrala taktiku "spaljene zemlje" protiv grada Severodonjecka: "Oni jednostavno sistematski uništavaju grad. Svuda je stalno granatiranje", poručio je.

Ljudmila Denisova, ombudsman za ljudska prava Ukrajine, rekla je da grad postaje "novi Mariupolj".

Ruske trupe uništile su u subotu most u Severodonjecku, što je otežalo evakuaciju ljudi i dovoz zaliha. Haidai je u nedjelju rekao:

"Ako unište još jedan most, tada će grad, nažalost, biti potpuno odsječen."

Rekao je da je u Severodonjecku ostalo oko 10.000 ljudi, što je otprilike jedna desetina predratnog stanovništva, i da je većina "gotovo stalno u skloništima za bombe".

Haidai je u ponedjeljak dodao da se napori za evakuaciju nastavljaju i da je njihov "jedan preživjeli most" napadnut, ali i dalje "cijeli".

Za moskovske snage, rekao je, ulozi su veliki, gubitak bi bio "razoran za njihov moral i stratešku poziciju".

Vladimir Putin i misterija nestalog kokaina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:38 0:00

Čak i pobjeda može doći sa skupim žrtvama trupa i gubitkom opreme.

U međuvremenu, ukrajinske snage bi se tada mogle vratiti na sigurnu, ofanzivnu poziciju s koje bi mogle zadržati pritisak na Rusiju, rekao je Schmidt.

Novinar Kanala 24 upitao je Haidaija da li će se ruske trupe "smiriti ako napad na Severodonjeck uspije".

"Ne, naravno da ne", rekao je Haidai u nedjelju, 29. maja.

Ruska vojska se smiruje samo tamo gdje se "vojno smiri" – što znači da će stati tamo gdje je zaustavljena.

S druge strane, ruske snage bi mogle napraviti stratešku grešku "stavljanjem svega" što imaju u bitku za Severodonjeck, u ukrajinskoj regiji Lugansk, sugerirao je bivši američki ambasador u NATO-u.

Grad važan, ali…

Kurt Volker, koji je također radio kao specijalni predstavnik SAD-a za Ukrajinu do 2019, rekao je u emisiji Today na BBC Radiju 4 da je grad važan za regiju Lugansk, ali:

"Nije toliko važan u borbi sveukupno, i mislim da će Ukrajinci moći da se pregrupiraju i povuku", rekao je

Upitan da li se - na pozadini odlučnosti Rusije da zauzme istočnu Ukrajinu - plaši da rat ulazi u fazu u kojoj će Ukrajina početi gubiti "ključne oblasti" od Rusije,

Volker je rekao da nije zabrinut jer je rusko napredovanje bilo "nevjerovatno sporo i haotično”.

Dok se ukrajinske trupe "povlače" oko Harkiva i "otvorile su kontraofanzivu kod Hersona", dodao je, Rusi "sve stavljaju u Severodonjeck".

Ukrajinsko pozorište za decu u skloništu Odese
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

"Kada se ova bitka završi, oni će biti znatno iscrpljeni", dodao je Volker.

Ruske snage, kako navodi AP, suočile su se sa žestokim otporom ukrajinske vojske.

Ukrajinski regionalni zvaničnici su izvijestili da su ruske snage "jurišale" na Severodonjeck nakon neuspješnog pokušaja da opkole grad.

Borbe su prekinule struju i mobilnu telefoniju, a centar za humanitarnu pomoć nije mogao da radi zbog opasnosti, rekao je gradonačelnik.

Severodonjeck, koji se nalazi na oko 140 kilometra južno od ruske granice, posljednjih dana je epicentar nastojanja Moskve da zauzme cijeli ukrajinski industrijski region Donbas na istoku Ukrajine.

Rusija je također pojačala napore da zauzme obližnji Lisičansk. Dva istočna grada prostiru se duž strateški važne rijeke Siverski Donjec. To su posljednje veće oblasti pod ukrajinskom kontrolom u pokrajini Lugansk, koja zajedno sa susjednim Donjeckom čini Donbas.

Inače, ukrajinska Vlada je prošle sedmice procijenila da je Rusija izgubila više od 30.000 vojnika od početka invazije 24. februara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG