Dostupni linkovi

Pussy Riot prosvjeduje zbog uhićenja aktivistice Nijazove u Zagrebu


Članice benda Pussy Riot i odvjetnica Lina Budak na konferenciji za medije ispred zatvora Remetinec u Zagrebu, 1. lipanj 2022.
Članice benda Pussy Riot i odvjetnica Lina Budak na konferenciji za medije ispred zatvora Remetinec u Zagrebu, 1. lipanj 2022.

Članice ruske punk grupe Pussy Riot su na konferenciji za novinare ispred zatvora Remetinec u Zagrebu zatražile hitno puštanje na slobodu članice njihove grupe za podršku, prijateljice i aktivistice Ajsoltane Nijazove, koja je po optužnici iz Turkmenistana u Hrvatskoj pritvorena i zadržana u ekstradicijskom pritvoru.

Pussy Riot i odvjetnica Lina Budak u srijedu su ispred zatvora Remetinec poručile da se uhićenoj članici njihove grupe za podršku Ajsoltani Nijazovoj ne može ponovno suditi, jer je svoju kaznu već izdržala u zatvoru u Rusiji, po optužnici iz Turkmenistana.

Hrvatska policija uhitila je Nijazovu na ulasku u Hrvatsku iz Slovenije. Nju turkmenistanski režim traži zbog navodne pronevjere novca.

"Županijski sud u Zagrebu odredio je 30. svibnja pritvor Nijazovoj radi izručenja. Pritvor može trajati 40 dana, u kojem vremenu država Turkmenistan ima rok da dostavi relevantnu dokumentaciju koju će ispitati naš domaći sud", rekla je novinarima odvjetnica Budak.

Dodala je kako je posebno brinu tvrdnje klijentice da su uvjeti u hrvatskim zatvorima gori nego oni u ruskim zatvorima, gdje je bila osuđena i gdje je u zatvoru provela šest godina.

"Ta stvar je mene kao građanku Hrvatske i Europske unije posebno zabrinula. Smještena je u neprikladnim uvjetima sa sedam osoba u malom prostoru. Bila je jučer gladna, tako mi je kazala. Na dan kad je uhićena nije joj pružena mogućnost niti da se odmori, ni da pojede nešto", istaknula je odvjetnica Budak.

Ona je pozvala pučku pravobraniteljicu da kao neovisna institucija posjeti Nijazovu u Remetincu i razgovara s njom.

"Protiv rješenja o određivanju pritvora radi izručenja podnosimo žalbu, i želimo vjerovati da ćemo uspjeti", zaključila je Budak.

Što kaže Ministarstvo?

Ministarstvo pravosuđa je odbacilo navode odvjetnice Budak.

“Neistinite su informacije da su istražnoj zatvorenici uskraćena temeljna ljudska prava. Nakon određivanja istražnog zatvora, proveden je postupak prijema u zatvorski sustav. Neosnovane su optužbe da zatvorenici nije dana hrana, budući da su joj, kao i drugim osobama lišenima slobode, osigurana tri obroka dnevno. U odnosu na upite o privođenju, ističemo kako su nadležna tijela postupala sukladno raspisanoj međunarodnoj tjeralici”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Dodaju da odluku o pritvoru, duljini trajanja, njegovu ukidanju ili donošenju mjera donosi nadležni sud, te da će postupiti u okviru svojih nadležnosti, kada zaprime relevantne podatke.

Članica Pussy Riota Marija Aljohina kazala je pred zatvorom Remetinec da je Turkmenistan jedna od najgorih diktatura na svijetu. "Nešto poput Sjeverne Koreje, ali slabije poznato", dodala je.

Reakcija nevladinih udruga u Hrvatskoj

Sara Lalić iz Centra za mirovne studije je pritvaranje Nijazove stavila u kontekst više sličnih uhićenja neistomišljenika režima iz Rusije, Turske radi izručenja u te zemlje, i da su neki od tih postupaka jako dugo trajali, što je također po njenoj ocjeni “svojevrsno kršenje ljudskih prava”.

“Izručenje gospođe Nijazove bi zaista bilo i kršenje međunarodnog prava i predstavljalo bi sramotu za Hrvatsku”, kazala je Sara Lalić.

I Hrvatski P.E.N. centar također je poručio da su "jako zabrinuti" zbog mogućeg izručenja Nijazove, dodavši da je njihovo mišljenje da se Nijazova nalazi u situaciji opasnoj po život, te mole da se slučaj pažljivo razmotri, jer može imati tragične posljednice za nju.

Osim Centra za mirovne studije zahtjevu za hitno oslobađanje Ale Nijazove pridružila se i Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ).

Kako navode u priopćenju, oštro osuđuju uhićenje aktivistice iz Turkmenistana Aje Nijazove.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

“Deportacija Aje Nijazove u Turkmenistan značila bi za nju smrtnu kaznu. U Sloveniji je bila također privedena, ali je vrlo brzo puštena. Na Županijskom sudu u Zagrebu sudac je odredio drugačije te odredio ekstradicijski pritvor. Pitamo se – zašto? Tražimo trenutnu reakciju nadležnih institucija, hitno reakciju ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Sloboda odmah Ali Nijazovoj”, stoji u priopćenju kojeg u ime AŽKZ potpisuje Neva Tolle.

Zašto Turkmenistan traži Nijazovu?

Vlasti Turkmenistana traže Nijazovu zbog navodne krađe 40 milijuna dolara iz tamošnje središnje banke. Ona i njeni simpatizeri odbacuju optužbu kao montiranu i politički motiviranu, podignutu nakon što se njen otac pridružio oporbi režimu, bio uhićen i umro u zatvoru.

Amnesty International je u propćenju također zatražio njeno puštanje na slobodu upozoravajući da bi je “njen aktivizam doveo u ozbiljnu opasnost da pretrpi mučenje i teško zlostavljanje, u slučaju da bude izručena Turkmenistanu”.

“Turkmenistan nije sigurna zemlja niti za nju niti za bilo kojeg drugog aktivista u zaštiti ljudskih prava”, navodi se u priopćenju riječi zamjenice direktora Amnestyja za Europu Julie Hall.

Pussy Riot je 30. svibnja održao koncert u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG