Dostupni linkovi

Blinken kaže da Ukrajina neće gađati Rusiju i da sledi višemesečni rat


Očekujemo da će rat u Ukrajini trajati više meseci: Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Ukrajina je obećala Sjedinjenim Državama da neće koristiti napredne raketne sisteme koje obezbeđuje Vašington za gađanje ciljeva unutar ruske teritorije, izjavio je u sredu, 1. juna državni sekretar Entoni (Anthony) Blinken.

Napomenuo je da očekuje da će rat u Ukrajini trajati „više meseci“ uprkos pritiscima na bojnom polju.

„Najbolje što trenutno možemo da procenimo, još uvek gledamo na višemesečni sukob“, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) pristao je da Ukrajini obezbedi raketne sisteme koji mogu precizno da gađaju ruske ciljeve dugog dometa u okviru paketa oružja vrednog 700 miliona dolara.

"Ukrajinci su nam dali uveravanja da neće koristiti ove sisteme protiv ciljeva na ruskoj teritoriji“, rekao je Blinken.

„Postoji jako poverenje između Ukrajine i Sjedinjenih Država, kao i sa našim saveznicima i partnerima", naglasio je Blinken.

Džonatan (Jonathan) Finer, zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost, rekao je ranije da Vašington veruje da će sistem zadovoljiti potrebe Kijeva.

„Ukrajinci vode odbrambeni rat. Ruske snage su na njihovoj teritoriji“, rekao je Finer u intervjuu za CNN.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Postoje značajni ciljevi koje Ukrajinci ne mogu da dosegnu sa oružjem koje trenutno imaju, rekao je Finer, a raketni sistem će napraviti veliku razliku u sukobu u jugoistočnom delu zemlje, gde su ruske snage trenutno fokusirane, prenosi agencija Rojters.

Sjedinjene Države će Ukrajini obezbediti raketni sistem visoke pokretljivosti M142 (HIMARS), rekao je u utorak visoki zvaničnik Bajdenove administracije, unapređujući sposobnosti Kijeva na bojnom polju dok se bori protiv ruskih osvajača.

Paket takođe uključuje municiju, radare za protivvatru, niz radara za vazdušno osmatranje, dodatne protivtenkovske rakete Javelin, kao i protivoklopno oružje, rekli su zvaničnici agenciji Rojters.

Ukrajinski zvaničnici traže od saveznika raketne sisteme većeg dometa u nadi da će preokrenuti tok u ratu, koji traje već četvrti mesec.

Rusija je rekla da Sjedinjene Države dolivaju ulje na vatru snabdevajući Ukrajinu naprednim raketama. Finer je rekao da je Bajden direktno i javno upozorio ruskog predsednika Vladimira Putina kakve će biti posledice bilo kakve invazije na Ukrajinu.

Hiljade ljudi je ubijeno u Ukrajini, a milioni su raseljeni od ruske invazije 24. februara.

Dok Sjedinjene Države i njihovi saveznici obezbeđuju Ukrajini sve sofisticiranije oružje, Vašington je vodio razgovore sa Kijevom o opasnosti od eskalacije ako udari duboko u Rusiju, rekli su američki i diplomatski zvaničnici Rojtersu.

Američki obaveštajci su takođe upozorili na rastuće rizike. Bajden je u utorak rekao novinarima da „nećemo u Ukrajinu slati raketne sisteme koji bi gađali Rusiju“, piše agencija Rojters.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG