Dostupni linkovi

Zelenski: Rusija okupira 20 odsto Ukrajine, odvela 200 hiljada ukrajinske dece


Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Rusija trenutno okupira oko 20 odsto teritorije Ukrajine, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju pred parlamentom Luksemburga, 2. juna.

"Moramo da se branimo od skoro cijele ruske armije. Sve borbeno spremne ruske vojne formacije su uključene u ovu agresiju", naveo je Zelenski, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima borbene linije protežu se na više od 1.000
kilometara.

Zelenski je dan ranije, 1. juna kazao da je situacija na istoku države veoma teška, kao i da dnevno gube do 100 vojnika.


Gubici dolaze u trenutku kada ukrajinske trupe pokušavaju da blokiraju jaku rusku koncentraciju snaga koje nastoje da preuzmu potpunu kontrolu nad najistočnijom regijom Lugansk.

Inače, ukrajinska Vlada je prošle sedmice procijenila da je Rusija izgubila više od 30.000 vojnika od početka invazije 24. februara.

On je prethodno u sredu, 1. juna, kazao da je 200.000 dece među Ukrajincima koji su nasilno odvedeni u Rusiju i rasejani po ovoj prostranoj zemlji.

To, po njegovim rečima, uključuje decu iz sirotišta, decu odvedenu sa roditeljima i decu odvojenu od svojih porodica.

"Svrha ove zločinačke politike nije samo da se kradu ljudi, već da oni koji su deportovani zaborave na Ukrajinu i ne mogu da se vrate," rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju naciji u sredu, na Međunarodni dan deteta.

XS
SM
MD
LG