Dostupni linkovi

Ruska vojska 'napreduje prema ključnim gradovima u istočnoj Ukrajini'


Pad ruske minobacačke granate pored ceste koja vodi prema Lisičansku u Donbasu, Ukrajina, 23. maj 2022.
Pad ruske minobacačke granate pored ceste koja vodi prema Lisičansku u Donbasu, Ukrajina, 23. maj 2022.

Ruske snage su granatirale desetine gradova u Donbasu, istočna Ukrajina, i na putu su da opkole dva ključna grada u regionu u kojima je hiljade civila u opasnosti da bude zarobljeno, izvijestila je ukrajinska vojska.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je osudio prijedloge da Ukrajina učini teritorijalne ustupke Rusiji u cilju okončanja rat, upoređujući tu ideju sa smirivanjem nacističke Njemačke od strane Zapada 1938. godine.

Ruske snage granatirale su 40 gradova u najistočnijem dijelu Donbasa koji je još pod kontrolom Kijeva, saopštila je ukrajinska vojska 26. maja.

Ruske snage napreduju prema ključnim gradovima Severodonjecku i Lisičansku na obalama rijeke Siverskij Donec.

"Ruske trupe napreduju da već [na grad] mogu pucati iz minobacača", rekao je guverner oblasti Lugansk Serhij Hajdaj u izjavi na društvenim mrežama.

Padom ova dva grada cijela oblast Luganska bila bi pod ruskom kontrolom, što je jedan od ciljeva Kremlja u ratu koji vodi u Ukrajini.

Policija u Lisičansku prikuplja tijela nastradalih kako bi ih ukopala u masovne grobnice, rekao je Hajdaj. Oko 150 ljudi sahranjeno je u masovnoj grobnici u jednom okrugu Lisičanska, kazao je.

Iskopavanje tela u potrazi za dokazima o zločinima u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Separatisti koje podržava Moskva, a prema navodima ruske novinske agencije TASS, u izjavi 26. maja tvrde da drže oko 8.000 ukrajinskih ratnih zarobljenika, ali ta tvrdnja ne može biti nezavisno potvrđena.

Oleksij Arestovič, savjetnik predsjednika Zelenskog, rekao je da ruska armija "ima određeni taktički uspjeh, koji prijeti da postane operativni u pravcu Lisičanska i Severodonjecka".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG