Dostupni linkovi

Kijev i Vašington kritikuju izdavanje ruskih pasoša na okupiranim teritorijama


Kijev i Vašington su kritikovali uredbu Moskve kojom se stanovnicima dva ukrajinska regiona, Hersona i Zaporožja, omogućava da dobiju rusko državljanstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je protestovalo zbog "nezakonitog izdavanja pasoša", nazvavši to "flagrantnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao i normi i principa međunarodnog humanitarnog prava".

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs (Price) izrazio je zabrinutost da je plan deo "pokušaja Rusije da potčini narod Ukrajine – da silom nametne svoju volju".

"To je nešto što odlučno odbacujemo", rekao je Prajs novinarima.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 25. maja dekret koji se odnosi na stanovnike dva ukrajinska regiona, čije su delove okupirale ruske snage tokom ničim izazvane invazije na Ukrajinu.

U uredbi se navodi da stanovnici dva regiona mogu da dobiju ruske pasoše po pojednostavljenoj proceduri koja je uvedena 2019. za stanovnike ukrajinskih oblasti Donjecka i Luganska, koje kontrolišu separatisti koje podržava Moskva.

Nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara, njene snage su zauzele veći deo Hersonske oblasti, uključujući glavni grad regiona, Herson, i oko polovinu Zaporoške oblasti. Međutim, regionalna prestonica Zaporožje ostala je pod kontrolom Ukrajine.

Putin i drugi ruski zvaničnici su insistirali da cilj invazije nije bio da se okupira Ukrajina.

Zvaničnici u Moskvi ističu da bi ovi regioni mogli da postanu deo Rusije.

"Pojednostavljeni sistem će svima nama omogućiti da jasno vidimo da je Rusija ovde ne samo dugo, već zauvek," rekao je za rusku agenciju RIA Novosti Kiril Stremousov, zamenik lidera Hersonske oblasti, koga je imenovala Moskva.

"Veoma smo zahvalni ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za sve što čini za nas, za zaštitu ruskog naroda na istorijski ruskim zemljama koje su sada oslobođene," rekao je Stremousov.

Ruski pasoši za separatiste na istoku Ukrajine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00

Od aplikanata se ne traži da su živeli u Rusiji i ne moraju da dostave dokaze o dovoljnim finansijskim sredstvima ili polože ispit iz ruskog jezika. Za obradu zahteva biće potrebno oko tri meseca, rekao je Stremousov, dodajući da je i Hersonska oblast počela da radi na uspostavljanju centara za izdavanje ruskih pasoša.

Vlasti na Krimu, ukrajinskom crnomorskom poluostrvu koje je Moskva nelegalno pripojila 2014. godine, saopštile su da su spremne da uspostave centre za izdavanje pasoša za ukrajinske državljane koji žele da ih dobiju.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG