Dostupni linkovi

Zelenski poručio da se Ukrajina neće odreći svoje teritorije


Zelenski u obraćanju na forumu u Davosu, 23. maj 2022.
Zelenski u obraćanju na forumu u Davosu, 23. maj 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da njegova zemlja neće odustati od svoje teritorije kako bi okončala rat s Rusijom.

Govoreći videolinkom 25. maja na "ukrajinskom doručku" na skupu Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Zelenski je rekao da ne vjeruje da ruski predsjednik Vladimir Putin u potpunosti razumije šta se dešava u Ukrajini.

Odgovarajući na pitanje novinara CNN-a o tome da li je moguće pregovarati o okončanju sukoba, Zelenski je putem prevodioca rekao da "Ukrajina neće ustupiti svoju [teritoriju]". "Borimo se u svojoj zemlji, na svojoj zemlji."

Dodao je da to nije rat protiv bilo koga, već "za našu zemlju, za našu slobodu, za našu nezavisnost i za našu budućnost".

Kao prvi korak u diplomatskim pregovorima, Zelenski kaže da bi Rusija trebala iskazati želju da se uključi u pregovore i "trebala bi pokazati barem nešto poput koraka povlačenja svojih trupa i [vojne] opreme na položaje prije 24. februara", kada je invazija Moskve počela.

Rusija izvela 'gotovo 1.500 raketnih napada'

Zelenski je ranije kazao da je situacija u Donbasu "izuzetno teška" jer Rusija pojačava svoj napad na istok Ukrajine, prenijela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Sva moć ruske vojske, sa kojom još uvijek raspolažu, uključena je u napad", rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju 24. maja.

Ruske snage imaju za cilj uništiti sve u Ljmanu, Popasni, Severodonjecku i Slavjansku, kazao je dok je ponovo pozvao zapadne zemlje da isporuče više teškog naoružanja Ukrajini.

Zelenski je ranije 24. maja govorio na Forumu u Davosu. Na Forumu je rekao da je Rusija izvela gotovo 1.500 raketnih i više od 3.000 zračnih napada na Ukrajinu u prva tri mjeseca rata koji ulazi u četvrti mjesec.

Usred borbi, činilo se da su dva ruska zvaničnika priznala da je napredovanje Moskve bilo sporije od očekivanog.

Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da ruska vlada "ne juri za rokovima".

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je, pak, na sastanku sigurnosnog saveza bivših sovjetskih država predvođenog Rusijom istakao da Moskva namjerno usporava svoju ofanzivu kako bi omogućila evakuaciju stanovnicima opkoljenih gradova.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG