Dostupni linkovi

Svjetska banka upozorava na moguću globalnu recesiju zbog rata u Ukrajini


Muškarac želi isprobati odjeću u prodavnici sa porukom na izlogu "Potpuna rasprodaja zbog zatvaranja", Barselona, Španija, mart 2021.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass rekao je 25. maja da rat koji Rusija vodi u Ukrajini i njegov uticaj na cijene hrane i energenata, kao i dostupnost vještačkog đubriva, mogu da izazovu globalnu recesiju.

Malpass je rekao na događaju u organizaciji Američke trgovinske komore da je njemačka privreda, četvrta po veličini u svijetu, već značajno usporena uslijed poskupljenja energenata i da bi pad proizvodnje vještačkih đubriva mogao da pogorša situaciju u drugim dijelovima svijeta.

"Gledajući globalni bruto proizvod, teško je reći kako možemo da izbjegnemo recesiju", rekao je Malpass, ali nije izložio detaljniju prognozu.

On je rekao da se očekuje značajna kontrakcija ekonomija Ukrajine i Rusije, dok će Evropa, Kina i SAD doživjeti usporenje privrednog rasta.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Zemlje u razvoju su teže pogođene nedostatkom vještačkog đubriva, nedovoljnim zalihama hrane i nedovoljnim isporukama energenata.

"Sama ideja dvostrukog rasta cijena energenata dovoljna je da izazove recesiju", rekao je Malpass.

Svjetska banka je prošlog mjeseca već umanjila prognozirani globalni privredni rast na 3,2 posto sa 4,1 posto zbog vojne akcije Rusije u Ukrajini.

Malpass nije detaljnije govorio o tome kada bi globalna recesija mogla da počne, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG