Dostupni linkovi

Ukrajini stiže teško oružje, najavio šef diplomatije


UKRAINE-CRISIS/DONBAS

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dimitro Kuleba najavio je da toj zemlji stižu isporuke teškog oružja, dok rat koji je pokrenula Rusija traje već tri mjeseca.

On je na Tviteru napisao kako je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

"Teško oružje je u vrhu našeg agende a dolazi nam još više", tvitovao je Kuleba.

"Ukrajina i SAD rade 'ruku pod ruku' na tome našeg izvoza hrane uprkos bezbzirnoj blokadi Rusije."

Ranije je Kuleba molio zapadne nacije za teško oružje.

"Jedina pozicija u kojoj je Rusija bolja od nas je količina teškog naoružanja koju imaju. Bez artiljerije, bez višestrukih raketnih sistema, nećemo ih moći potisnuti nazad", poručio je ranije ukrajinski šef dilomatije.

Istovremeno, u petak je objavljeno da su ruske snage na istoku Ukrajine zauzele centar grada Liman i opkolile veći dio Sjeverodonjecka. Ukrajinske snage su se povukle pred najvećim napredovanjem Moskve posljednjih sedmica, prenio je Rojters.

Ukrajina tvrdi da se njene snage i dalje čvrsto drže na novim odbrambenim linijama u istočnom regionu Donbasa, uprkos očiglednom napredovanju Rusije na dva tamošnja glavna fronta.

Ukrajinske trupe su se "suprotstavljale pokušajima" Rusije da izgura svoju ofanzivu ka ključnom ukrajinskom gradu Slavjansku, rekao je portparol ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik (Motuzyanyk) na brifingu.

Nakon što su ranije ovog meseca vraćene iz glavnog grada Kijeva i sa periferije drugog po veličini grada Harkiva, ruske snage započinju svoje najjače napredovanje posljednjih sedmica u istočnom regionu Donbasa.

Rusija je pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu 24. februara. Evropska unija, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje uzvratile su sankcijama Rusiji u pokušaju da zaustave njen napad na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG