Dostupni linkovi

SAD će poslati rakete većeg dometa u najnovijem paketu pomoći Ukrajini


Govoreći o riziku upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini, predsednik SAD Joe Biden je poručio da "trenutno ne vidimo nikakve indikacije" da je to namera Rusije – ali je upozorio da bi to bilo neprihvatljivo i da bi sa sobom donelo "teške posledice"
Govoreći o riziku upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini, predsednik SAD Joe Biden je poručio da "trenutno ne vidimo nikakve indikacije" da je to namera Rusije – ali je upozorio da bi to bilo neprihvatljivo i da bi sa sobom donelo "teške posledice"

Sjedinjene Američke Države će poslati Ukrajini naprednije raketne sisteme da joj pomognu u odbrani, najavio je predsednik SAD Joe Biden. Oružje, koje je Ukrajina dugo tražila, trebalo bi da joj pomogne da preciznije targetira neprijateljske snage sa veće udaljenosti.

Do sada su SAD odbijale zahtev iz straha da bi oružje moglo da se upotrebi protiv ciljeva u Rusiji. Ali u sredu je Biden rekao da to ojačati pregovaračku poziciju Kijeva protiv Rusije i učiniti diplomatsko rešenje verovatnijim, prenosi BBC. Biden je za New York Times naveo: "Zato sam odlučio da Ukrajincima obezbedimo naprednije raketne sisteme i municiju koja će im omogućiti da preciznije gađaju ključne ciljeve na bojnom polju u Ukrajini".

Novo oružje će uključivati raketni sistem visoke pokretljivosti M142 (HIMARS), rekao je visoki zvaničnik Bele kuće - iako nije precizirao koliko će ih biti isporučeno. Sistemi mogu da lansiraju više precizno vođenih projektila na ciljeve udaljene čak 70 km - daleko dalje od artiljerije koju Ukrajina trenutno ima. Takođe se veruje da su precizniji od svojih ruskih ekvivalenata.

Prošlog meseca, načelnik ukrajinske vojske rekao je da bi dobijanje jedinica HIMARS bilo "ključno" da bi joj se omogućilo da se suprotstavi ruskim raketnim napadima. SAD očekuju da će Ukrajina rasporediti oružje u istočnom regionu Donbasa, gde su borbe najintenzivnije i gde ono može da se upotrebi za udar na ruske artiljerijske jedinice i snage koje ciljaju ukrajinske gradove.

Zvaničnici Bele kuće pristali su da obezbede rakete, kako su rekli, tek nakon što su dobili uveravanja od predsednika Volodomira Zelenskog da se oružje neće koristiti za napad na mete u Rusiji. "Nećemo u Ukrajinu slati raketne sisteme koji mogu da pogode Rusiju", napisao je Biden u sredu.

U članku za New York Times, Biden je napisao da je cilj SAD bio jednostavno da vide "demokratsku, nezavisnu, suverenu" Ukrajinu, a ne da zbace Putina sa uloge ruskog predsednika ili da traže širi sukob sa Moskvom. On je okrivio kontinuiranu agresiju Rusije za odugovlačenje mirovnih napora, dodajući da SAD nikada neće vršiti pritisak na Ukrajinu da ustupi bilo koju svoju teritoriju u zamenu za okončanje sukoba.

Govoreći o riziku upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini, Biden je poručio da "trenutno ne vidimo nikakve indikacije" da je to namera Rusije – ali je upozorio da bi to bilo neprihvatljivo i da bi sa sobom donelo "teške posledice". Ubrzo nakon što je Bidenov članak objavljen, ruski vojni zvaničnici objavili su da nuklearne snage zemlje održavaju vežbe u pokrajini Ivanovo u blizini Moskve, prenela je novinska agencija Interfaks.

Prethodno je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio Zapad da "pumpa ukrajinske nacionaliste oružjem" i rekao da će svaki teret oružja koji ide za Ukrajinu postati legitimna meta Moskve. Ministarstvo je saopštilo da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" slanjem oružja Ukrajini.

U međuvremenu u Ukrajini se nastavljaju borbe u istočnom regionu Donbasa. Guverner Luganska je u utorak rekao da je jedan od poslednjih ukrajinskih otpora u regionu - istočni grad Severodonjeck - sada uglavnom pod kontrolom Moskve. Ruske snage sada okupiraju skoro ceo Lugansk i fokusiraju se na zauzimanje susednog Donjecka, dva regiona koji zajedno čine Donbas.

XS
SM
MD
LG