Dostupni linkovi

Ukrajinske vlasti navode da su oko Kijeva pronađena tijela 900 civila


Osoblje hitne pomoći penje se na uništenu zgradu u regiji Kijeva, 13. april 2022
Osoblje hitne pomoći penje se na uništenu zgradu u regiji Kijeva, 13. april 2022

Ogorčena zbog, kako je navela, ukrajinskih napada na ruskom teritoriju, Moskva je zaprijetila ponovnim raketnim napadima na Kijev.

Ukrajinske vlasti su saopćile da su tijela više od 900 civila pronađena izvan glavnog grada, prenosi AP.

Prema tvrdnjama policije, većina je ubijena, odnosno vjerojatno "jednostavno pogubljena".

Ruske snage nastavile su s pripremama za obnovljenu ofanzivu na istoku Ukrajine, a borbe su se vodile i u južnom lučkom gradu Mariupolju.

Regionalni guverner Oleh Sinehubov naveo je da je u Harkivu, na sjeveroistoku zemlje, u granatiranju stambenog područja poginulo sedam osoba, dok su 34 ranjene.

Andriy Nebytov, šef policijskih snaga Kijeva, rekao je da su tijela u glavnom gradu ostavljena na ulicama ili da su ih privremeno pokopali. Citirao je policijske podatke koji pokazuju da je 95 posto njih umrlo od prostrijelnih rana.

Svakodnevno se pod ruševinama i u masovnim grobnicama pronalazi sve više tijela, a, kako je naveo, najveći broj - više od 350, pronađen je u Buči.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je ruske trupe koje su okupirale dijelove regije Herson i Zaprožja na jugu za teroriziranje civila i "lov na sve koji su služili u ukrajinskoj vojsci ili Vladi".

"Okupatori misle da će im to olakšati kontrolu nad ovim teritorijom, ali se zavaravaju”, rekao je Zelenski u video obraćanju u petak navečer, dodajući da je "problem Rusije taj što je cijeli ukrajinski narod ne prihvaća i nikada neće prihvatiti".

U Kijevu bi se moglo očekivati još nasilja nakon što su ruske vlasti optužile Ukrajinu da je zračnim napadima u Brjansku, regiji koja graniči s Ukrajinom, ranila sedam osoba i oštetila oko 100 zgrada.

Vlasti u drugoj pograničnoj regiji Rusije, također, su izvijestile o ukrajinskom granatiranju u četvrtak.

"Broj i razmjeri raketnih napada na objekte u Kijevu će se povećati kao odgovor na kijevski nacionalistički režim, koji počini bilo kakve terorističke napade ili diverzije na ruskom teritoriju", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je krstarećim projektilima pogodilo vojni cilj na ivici Kijeva i obećalo još udara na ukrajinsku prijestolnicu kao odgovor na ukrajinske napade na ruske ciljeve.

Ministarstvo je navelo da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad čeličanom Iljič u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju, koji je nedeljama u okruženju ruskih trupa.

U petak su se u Kijevu čule snažne eksplozije koje su se činile među najjačim od kada su se ruske trupe povukle iz tog područja ranije ovog meseca u pripremama za bitke na jugu i istoku Ukrajine.

Ministarstvo odbrane Rusije je u svom saopćenju navelo da su njegovi raketni udari na Kijev preko noći pogodili fabriku "Vizar" na obodu ukrajinske prestonice za koju je rečeno da je proizvodila i popravljala rakete, uključujući protivbrodske rakete.

Eksplozije su se dogodile nakon što je rusko ministarstvo odbrane saopćilo da je "Moskva", vodeći brod ruske Crnomorske flote, potonuo nakon što je teško oštećen.

Ukrajina je tvrdila da je to rezultat jednog od njenih raketnih udara. Ministarstvo odbrane Rusije je samo navelo da je reč o izbijanju požara i eksploziji municije.

Rusija je 24. februara započela invaziju na susednu Ukrajinu koju naziva "specijalnom vojnom operacijom". Ukrajina je pružila žestok otpor, a Zapad je Rusiji uveo sveobuhvatne sankcije.

XS
SM
MD
LG