Dostupni linkovi

Potonuo ruski ratni brod oštećen nakon eksplozije u Crnom moru


Raketna krstarica Moskva
Raketna krstarica Moskva

Ruska raketna krstarica Moskva potonula je u Crnom moru nakon što je oštećena tokom vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane kasno 14. aprila.

"Dok je tegljen prema odredišnoj luci, brod je izgubio ravnotežu zbog oštećenja trupa jer je izbio požar nakon što je eksplodirala municija", citira TASS ministarstvo. "S obzirom na uzburkano more, plovilo je potonulo", citira državna novinska agencija TASS ministarstvo.

Ukrajina je ranije saopštila da je pokrenula napad krstarećim projektilima koji su onesposobili brod usred očekivanja da Moskva prebacuje fokus u ratu na istok zemlje dok se žestoke borbe nastavljaju u lučkom gradu Mariupolju.

Rusija je u četvrtak, 14. aprila saopštila da je vodeći brod njene Crnomorske flote ozbiljno oštećen i da je njegova posada evakuisana nakon eksplozije za koju je ukrajinski zvaničnik rekao da je rezultat raketnog udara.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je požar na raketnoj krstarici Moskva izazvao eksploziju municije, javila je novinska agencija Interfaks.

Nije navedeno šta je izazvalo požar, ali Maksim Marčenko, ukrajinski guverner regije oko crnomorske luke Odesa, rekao je da je krstarica Moskva pogođena s dvije ukrajinske protivbrodske krstareće rakete Neptun.

"Projektili Neptun koji čuvaju Crno more izazvali su veoma ozbiljnu štetu", rekao je on u online objavi.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič rekao je da se "dogodilo iznenađenje" sa Moskvom.

"Snažno gori. Trenutno. I sa ovim olujnim morem, nepoznato je da li će moći dobiti pomoć", rekao je on na Jutjubu. "Ne razumijemo šta se dogodilo".

Ukrajinsko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Moskva je drugi veliki brod za koji se zna da je pretrpio ozbiljna oštećenja od početka rata. Ranije je bio raspoređen u sukobu u Siriji, gdje je služio kao pomorska zaštita za zračnu bazu ruskih snaga Hmeimim. Prošlog mjeseca Ukrajina je saopštila da je uništila brod za podršku pri slijetanju, Orsk, na manjem Azovskom moru.

Ruske novinske agencije objavile su da je Moskva, puštena u rad 1983., bila naoružana sa 16 protivbrodskih krstarećih raketa Vulkan dometa od najmanje 700 km (440 milja).

Ruska mornarica lansirala je krstareće rakete na Ukrajinu, a njene aktivnosti u Crnom moru ključne su za podršku kopnenim operacijama na jugu zemlje, gdje se bori da preuzme punu kontrolu nad lukom Mariupolj.

Rusija je saopštila da se 1.026 vojnika ukrajinske 36. brigade marinaca, uključujući 162 oficira, predalo u Mariupolju i da je grad u potpunosti pod njenom kontrolom. Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane rekao je da nema informacija o predaji.

Zauzimanje industrijske četvrti Azovstal u kojoj su marinci bili skriveni bi Rusiji dalo kontrolu nad glavnom lukom u Azovskom moru u Ukrajini, te bi ojačalo južni kopneni koridor i proširilo svoju okupaciju na istok zemlje.

"Ruske snage pojačavaju svoje aktivnosti na južnom i istočnom frontu, pokušavajući da se osvete za svoje poraze", rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju u srijedu navečer.

XS
SM
MD
LG