Dostupni linkovi

Rusija najavila dodatne udare na Kijev nakon raketnog napada


Radnici su 10. aprila 2022. godine, tokom ruske invazije na Ukrajinu, postavili ukrajinsku zastavu na jarbol uništene zgrade u centru Makariva, Kijevska oblast.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je krstarećim projektilima pogodilo vojni cilj na ivici Kijeva i obećalo još udara na ukrajinsku prestonicu kao odgovor na ukrajinske napade na ruske ciljeve.

Ministarstvo je navelo da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad čeličanom Iljič u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju, koji je nedeljama u okruženju ruskih trupa.

U petak su se u Kijevu čule snažne eksplozije koje su se činile među najjačim od kada su se ruske trupe povukle iz tog područja ranije ovog meseca u pripremama za bitke na jugu i istoku Ukrajine.

Ministarstvo odbrane Rusije je u svom saopštenju navelo da su njegovi raketni udari na Kijev preko noći pogodili fabriku "Vizar" na obodu ukrajinske prestonice za koju je rečeno da je proizvodila i popravljala rakete, uključujući protivbrodske rakete.

Eksplozije su se dogodile nakon što je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je "Moskva", vodeći brod ruske Crnomorske flote, potonuo nakon što je teško oštećen.

Ukrajina je tvrdila da je to rezultat jednog od njenih raketnih udara. Ministarstvo odbrane Rusije je samo navelo da je reč o izbijanju požara i eksploziji municije.

"Broj i obim raketnih udara na ciljeve u Kijevu će se povećati kao odgovor na bilo kakve terorističke napade ili akte sabotaže na ruskoj teritoriji koje je počinio nacionalistički režim u Kijevu“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Saopšteno je da su ruske snage oborile ukrajinski helikopter Mi-8 za koji je navedeno da je 14. aprila napao selo Klimovo u oblasti Brjanska na granici sa Ukrajnom, kao i da je oboren ukrajinski avion Suhoj-27.

U saopštenju je navedeno da je uništena grupa do 30 poljskih plaćenika.

Rusija je 24. februara započela invaziju na susednu Ukrajinu koju naziva "specijalnom vojnom operacijom". Ukrajina je pružila žestok otpor, a Zapad je Rusiji uveo sveobuhvatne sankcije.

Izvor: Rojters

XS
SM
MD
LG