Dostupni linkovi

Ukrajinski ambasador ukazao na podršku srpskim državljanima


Oleksander Aleksandrovič, Ambasador Ukrajine u Srbiji, 15. oktobar 2015.
Oleksander Aleksandrovič, Ambasador Ukrajine u Srbiji, 15. oktobar 2015.

Odlazeći ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič izjavio je u saopštenju 28. februara da pruža "svu moguću podršku" rešavanju problema srpskih državljana u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Ambasador Ukrajine u Srbiji naveo je i da je upoznat sa situacijom na zapadnoj granici Ukrajine, gde stoji na desetine kamiona srpskih prevoznika, čiji su vozači državljani Srbije.

"Molimo vas da imate razumevanja za trenutnu situaciju i činjenicu da je spasavanje života dece i žena, kako iz Ukrajine, tako i državljana drugih zemalja, uključujući i Srbije, za nas prioritet", kazao je Aleksandrovič i dodao da zabrana odlaska iz Ukrajine za muškarce uzrasta od 18 do 60 godina, važi samo za državljane Ukrajine, a ne odnosi na državljane drugih zemalja.

On je naveo da je usled vojne agresije velikih razmera na Ukrajinu koju je pokrenula Ruska Federacija, na graničnim prelazima Ukrajine nastala humanitarna kriza.

"Trenutno na prelazima ima hiljade žena i dece koji danima čekaju kako bi se spasili od ruskog bombardovanja. Usled snažnog otpora ukrajinske vojske, okupatori pojačavaju granatiranje stambenih naselja gradova u kojima se nalaze hiljade civila, žena i dece. Kao rezultat masovnog granatiranja, mnogi civili su ubijeni ili teško povređeni", stoji u saopštenju poslatom medijima.

Kako je naveo Aleksandrovič, zbog ove situacije povećava se broj ljudi koji beže od rata.

"U skladu sa Bečkom konvencijom, Ambasada Republike Srbije u Ukrajini se bavi rešavanjem problema srpskih državljana i Ambasada Ukrajine u Republici Srbiji pruža svu moguću podršku u tome", stoji u saopštenju.

Ruski predsednik Vladimir Putin priznao je 21. februara samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na jugoistoku Ukrajine, i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Aleksandrovič se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je više puta ponovio da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, koja nije priznala nezavisnost Kosova.

XS
SM
MD
LG