Dostupni linkovi

Ukrajinski ambasador u Beogradu očekuje da Srbija osudi potez Rusije


Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič
Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič

Odlazeći ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič izjavio je 22. februara za televiziju N1 da Ukrajina i ukrajinski narod očekuju da Srbija osudi potez Ruske Federacije da prizna samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin priznao je 21. februara samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Aleksandrovič se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je više puta ponovio da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova.

"Želim da se složim sa izjavom predsednika Vučića koji je rekao da se ovim dešavanjima stvarno ruši kompletna politička i bezbednosna arhitektura u svetu. Dodao bih da je Ruska Federacija jedina država koja ruši tu bezbednosnu arhitekturu“, naveo je on.

Vučić je povodom krize između Rusije i Ukrajine izjavio 21. februara da će Srbija doživeti velike pritiske povodom svetskih dešavanja koja će izazvati krizu na više polja.

Vučić je ocenio i da ovo, kako je naveo, ruši kompletnu bezbednosnu arhitekturu sveta i da "kako će se ko ponašati i ko će šta da čini, to niko ne može da zna".

"Mislim da se ovim defakto i suštinski menja svetski poredak u kojem će sile vratiti dominaciju na jednoj strani, odnosno da će postojati više supersila i centara političke i ekonomske moći", rekao je Vučić.

Aleksandrovič je ocenio i da se ne mogu upoređivati situacije od pre 20 godina na Balkanu i sada u Ukrajini.

"U ovom slučaju, agresor je samo jedna zemlja, a to je Ruska Federacija", kaže ambasador Ukrajine.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj) je potvrdio da će 22. februara u Parizu Evropska unija (EU) odlučiti o sankcijama protiv Rusije.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Bajden) je 21. februara potpisao izvršnu naredbu o uvođenju sankcija za dva separatistička regiona u istočnoj Ukrajini kojima je ruski predsednik priznao samostalnost.

XS
SM
MD
LG