Dostupni linkovi

Privredna komora Srbije spremna za izazove usled invazije na Ukrajinu


Privredna komora Srbije, sastanak povodom krize u Ukrajini, Beograd, 28. februar, 2022.
Privredna komora Srbije, sastanak povodom krize u Ukrajini, Beograd, 28. februar, 2022.

Privredna komora Srbije (PKS) objavila je 28. februara da će preduzeti hitne mere za ublažavanje posledica po kompanije izazvanih zbivanjima u Ukrajini, a koje se odnose na naplatu potraživanja i transport.

"Kompanijama se savetuje da dobro procene prilikom donošenja odluka o novim isporukama robe na rusko, belorusko i ukrajinsko tržište", istaknuto je na vanrednoj sednici Upravnog odbora PKS.

Kako je navedeno, u najskorije vreme PKS će pripremiti i konkretan i realni predlog mera za pomoć najugroženijim preduzećima koji će uputiti Vladi Srbije.

Predsednik PKS Marko Čadež podsetio je odmah reagovano na krizu u Ukrajini i u najkraćem roku formiran je Krizni tim za praćenje situacije i Kolcentar - jedina zvanična tačka komunikacije sa privredom.

Pozvao je privrednike i kompanije da sa PKS podele sve informacije koje se odnose na poslovanje sa zemljama obuhvaćene ovom krizom.

"Uspostavili smo veoma kvalitetnu komunikaciju i koordinaciju sa Ministarstvom spoljnih poslova i ambasadama u Kijevu i Bukureštu. Na sve načine pokušavamo da uspostavimo komunikaciju sa komorama Rusije i Ukrajine, učestvujemo u koordinaciji u okviru Eurochambers-a, a posebno smo u stalnoj komunikaciji sa komorama Nemačke, Austrije, kao i Zapadnog Balkana, pratimo situacija na terenu i mere međunarodnih institucija i EU", rekao je Čadež.

Dodao je da PKS prati kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu, svetskim berzama, kao i kretanja cena energenata, plemenitih metala i drugih sirovina kako bi privrednicima omogućili kvalitetne informacije.

Kamioni na granicama

Predsednik Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju PKS Miroslav Nikolić upozorio je da je situacija na terenu veoma složena i neizvesna kada je reč o transportu robe prema Ukrajini, Rusiji i Belorusiji.

"Tranzit kroz Poljsku je prohodan, ide se preko Belorusije do ruskog tržišta, velike su kolone, dugo se čeka na granicama. Puno je dezinformacija, situacija se menja iz časa u čas, posebno što se sankcije uvode na dnevnom nivou", istakao je Nikolić.

Direktor Sektora za internacionalizaciju PКS Mihailo Vesović rekao je na sastanku da je njihova glavna preporuka da "kompanije budu oprezne prilikom slanja nove robe na tržište Rusije i Belorusije s obzirom na teškoće u transport".

"U stalnom smo kontaktu sa transporterima i pokušavamo da rešimo logističke probleme samih vozača koji se nalaze u Ukrajini na graničnim prelazima prema Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj" kazao je.

Vesović je istakao i da će PКS nastojati da pomogne kompanijama čije je poslovanje ugroženo na tržištima Rusije, Belorusije i Ukrajine da se preorijentišu na nova tržišta.

U toku dana oglasio se i Ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović, koji je, kako je prenela Radio televizija Srbije (RTS), izjavio da je ambasada jutros poslala notu Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine i da na sve načine pokušava da reši problem srpskih kamiondžija, kojih trenutno najviše ima na ukrajinskoj granici s Rumunijom.

"U kontaktu smo i sa Privrednom komorom Srbije, MSP i u saradnji sa njima preduzimamo mere da naši vozači napuste tu zonu. Znamo da je kod Đakova 44 kamiona, u selu ispred ima još 30 kamiona, a preko 100 kamiona je otišlo iz Srbije u pravcu Ukrajine ka Belorusiji i Rusiji. Svi oni moraju da se vrate", rekao je Aca Jovanović a preneo je RTS.

XS
SM
MD
LG