Dostupni linkovi

Ukinut pritvor Darku Šariću


Darko Šarić u sudnici (arhivska fotografija)
Darko Šarić u sudnici (arhivska fotografija)

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je pritvor okrivljenom za organizovani kriminal Darku Šariću i odredio mu meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, potvrđeno je 24. decembra za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Apelacionom sudu.

Kako se navodi u odluci suda, kućni pritvor uz elektronski nadzor određen je i još trojici okrivljenih iz grupe kojoj se sudi zajedno sa Šarićem, Nebojši Sretenoviću, Petru Obradoviću i Željku Vujanoviću.

Nakon što je Vrhovni kasacioni sud u junu ove godine ukinuo pravosnažnu presudu Apelacionog suda Darku Šariću na 15 godina zatvora zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu 2008. i 2009. godine, i vratio je na ponovno odlučivanje, branioci okrivljenih tražili su da sud ispita da li postoji potreba za daljom merom pritvora.

“Apelacioni sud zaključio je da više ne stoje razlozi za pritvor koji su do sada postojali, pa je pritvor ukinut i određena je mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor”, stoji u obrazloženju Apelacionog suda od 24. decembra.

Balkanski kriminalci na svetskom putu droge
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Po odluci Apelacionog suda, osobite okolnosti koje su opravdavale zadržavanje okrivljenih u pritvoru izgubile na svom intenzitetu i pritvor više nije nužna mera za obezbeđenje njihovog prisustva pred sudom i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka.

Sud podseća da je okrivljeni Šarić, prvostepenom presudom osuđen na 15 godina zatvora, u pritvoru duže od sedam godina i devet meseci, da je Vujanović, osuđen na 14 godina, skoro 12 godina u pritvoru, a da su Sretenović, osuđen na 10, i Obradović, osuđen na 11, u pritvoru duže od četiri godine.

“Pritvor više nije nužna mera za obezbeđenje njihovog prisustva pred sudom i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka, te su se stekli uslovi da se odredi blaža mera – zabrana napuštanja stana u kome će okrivljeni boraviti, a radi čije kontrole se ima primeniti elektronski nadzor”, naveo je Apelacioni sud.

Sud takođe precizira da je okrivljeni Darko Šarić nepravnosnažno oglašen krivim da je jedan od organizatora kriminalne grupe koja je delovala u međunarodnim razmerama, te da je u bekstvu do dobrovoljne predaje proveo duže od četiri godine iako je znao da se protiv njega vodi ovaj krivični postupak.

Sud u odluci od 24. decembra konstatuje da navedeno i dalje predstavlja osobite okolnosti koje ukazuju da postoji osnovana bojazan da bi Šarić u slučaju puštanja na slobodu mogao pobeći i skrivati se od državnih organa Srbije i na taj im način ponovo mogao postati nedostupan.

“Ali po nalaženju Apelacionog suda, ta opasnost nije više takvog intenziteta da bi se morala sprečiti jedino merom pritvora već je dovoljno izricanje mere zabrane napuštanja stana, radi čije kontrole se ima primeniti elektronski nadzor”, zaključio je Apelacioni sud.

Nakon višegodišnjeg bekstva, Šarić se pravosudnim organima Srbije predao u martu 2014. Prvostepenom presudom u novembru 2020. osuđen je na 15 godina zatvora kao organizator grupe koja je švercovala kokain, a u toku je žalbeni postupak koji je pokrenula njegova odbrana.

Iste godine Viši sud u Beogradu osudio je Darka Šarića na devet godina zatvora po optužbi da je sa svojom grupom oprao najmanje 20 miliona evra stečenih švercom kokaina.

Pretres pred drugostepenim sudom protiv Darka Šarića i ostalih okrivljenih, radi potpunijeg utvrđivanja činjenica vezanih za izvršenje krivičnih dela koji im se stavlja na teret, zakazan je od 28. februara do 11. marta 2022.

XS
SM
MD
LG