Dostupni linkovi

Šariću 15 godina zatvora zbog trgovine drogom


Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je Darko Šarić u Specijalnom sudu osuđen na 15 godina zatvora zbog trgovine narkoticima, saopštio je taj sud.

Kako se navodi na sajtu Apelacionog suda u Beogradu, Šarić je osuđen kao organizator grupe koja se tereti za krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine, dok je na istu zatvorsku kaznu osuđen i Goran Soković, koji je u bekstvu i kom se sudilo u odsustvu.

Apelacioni sud saopštio je da je kod odluke o kazni u odnosu na okrivljeniog Darka Šarića kao olakšavajuća okolnost cenjeno da je porodičan čovek, a kao otežavajuća okolnost kriminalna aktivnost kojom je ostvarena organizacija na planetarnom nivou koja je kroz kontinuirane aktivnosti baratala sa, kako se navodi, kao što je tokom postupka nesporno utvrđeno velikim količinama opojne droge kokain, pritom se imao u vidu i njegov raniji život, ali nije uzeto u obzir prilikom odmeravanja kazni.

“Imajući u vidu značaj otežavajućih okolnosti koje je utvrdio na strani ovog okrivljenog olakšavajuće okolnosti nisu mogle biti od takvog značaja da bi to dovelo do blaže kazne od maksimalno zaprećene zakonom, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina”, saopštio je Apelacioni sud.

U odnosu na okrivljenog Gorana Sokovića, kako se navodi, ranija neosuđivanost cenjena je kao olakšavajuća okolnost, a kao otežavajuća okolnost velika količina kriminalne aktivnosti koja znatno prevazilazi onu koja je inače potrebna da bi se ostvarila obeležja bića krivičnog dela, te da su kriminalne aktivnosti ovog okrivljenog preuzimane na teritroji više država i kontinenata.

“Imajući u vidu značaj otežavajućih okolnosti koje postoje na njegovoj strani, utvrđena olakšavajuća okolnost nije od takvog značaja da bi dovela do blaže kazne od maksimalno zaprećene zakonom, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina,” saopštio je Sud.

Dodaje se da je ceneći na strani okrivljenog Željka Vujanovića kao olakšavajuće okolnosti porodične prilike, da je neosuđivan, te da je delimično priznao izvršenje krivičnog dela i time doprineo rasvetljavanju činjeničnog stanja, te korektno držanje pred sudom.

“A kao otežavajuća okolnost uzeta je količina kriminalne aktivnosti koja znatno prevazilazi onu koja je inače potrebna da bi se ostvarila obeležja bića krivičnog dela, pa ga je Apelacioni sud osudio na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina”, saopštio je, između ostalog, Apelacioni sud u Beogradu.

Šarić je u pritvoru od predaje srpskim vlastima 18. marta 2014. godine, a prethodno je bio pet i po godina u bekstvu.

XS
SM
MD
LG