Dostupni linkovi

Darku Šariću devet godina zatvora za pranje novca


Darko Šarić je osuđen na devet godina zatvora zbog pranja novca, saopštio je Viši sud u Beogradu. Šarić se u presudi tereti da je sa svojom grupom "oprao" najmanje 20 miliona evra stečenih švercom kokaina.

Ovo je prva presuda posle gotovo decenije suđenja Darku Šariću i grupi saradnika za pranje novca. Šarić izricanju presude nije prisustvovao.

U saopštenju Višeg suda u Beogradu navodi se da je Šarić osuđen na devet godina zatvora nakon što je sud utvrdio pojedinačne kazne - sedam godina za krivično delo pranje novca u produženom trajanju i četiri godine za krivično delo pranje novca u podstrekavanju.

Presuda nije konačna – na nju se mogu žaliti i tužilac i odbrana i o njoj će u tom slučaju odlučivati Apelacioni sud.

Pored Šarića u ovom slučaju bilo je optuženo još 16 ljudi.

U saopštenju Višeg suda navodi se da su okrivljeni prljav novac kriminalne grupe, koju je 2008. godine oformio Darko Šarić sa više drugih lica, uvodili u legalne tokove kupovinom, preuzimanjem i uzimanjem u zakup preduzeća, poljoprivrednog zemljište i drugih nepokretnosti na teritoriji Srbije.

Nakon toga su finansirali poslovanje tako kupljenih i preuzetih preduzeća "sve u cilju prevođenja prljavog novca u legalne tokove i prikrivanja njegovog nezakonitog porekla i stvarnog vlasništva".

Šarićevi saradnici osuđeni su na kazne od dve do sedam godina zatvora, jedna optužena je oslobođena od optužbi, dok je protiv dvojice optužba odbijena.

Nebojša Jestrović osuđen je na pet godina zatvora, Radovan Štrbac na sedam godina zatvora, dok su na po četiri godine osuđeni su Predrag Milosavljević, Zoran Ćopić, Marinko Vučetić, Bojan Stanojković i Boban Stoiljković.

Na po tri godine zatvora osuđeni su Arguš Erdinč i Marko Dabović, a po dve godine su dobili Goran Bogdanović, Goran Vučković i Stevica Kostić.

Presudom je oduzeta imovina pribavljena pranjem novca - firme "Mladi borac" Sonta, "Jedinstvo" Gajdoba, "Mitrosrem" Sremska Mitrovica, UTP "Putnik" Novi Sad, HTDP "Vojvodina" Novi Sad, "Bratstvo" Preševo, "Danzo invest" i imovina "AMC Zvezda" iz Pančeva.

Dubravka Štrbac oslobođena je optužbi, kao i Nemanja Krstajić, dok je protiv Nebojše Spasića i Dušana Kovačevića sud odbio optužbu.

U završnim rečima na suđenju, tužilaštvo je predložilo sudu da Šarića i ostale osudi na maksimalne zatvorske kazne za krivična dela za koja se terete, dok su Šarić i ostali optuženi tražili oslobađanje od optužbi.

U optužnici protiv Šarića i saradnika tužilaštvo je navelo da je Šarić novac stečen trgovinom droge investirao u kupovinu, uzimanje pod zakup i preuzimanje pojedinih preduzeća, poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti.

To je uspevao, kako se navodi u optužnici, koristeći of-šor kompanije koje je osnovao u Americi. Takođe, koristio je i firme u Crnoj Gori, zajedno sa kriminalnom grupom koju je organizovao, koja je imala jasno podeljene uloge među članovima. Šarićev identitet je ostajao sakriven i poslove je retko zaključivao lično, stoji u optužnici.

Suđenje koje je počelo 2011. godine odlagano je više puta, uglavnom zbog nedolaska advokata.

U drugom postupku zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina Šarić je u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora i sada se čeka odluka Apelacionog suda po žalbama u tom slučaju.

Balkanski kriminalci na svetskom putu droge
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

XS
SM
MD
LG