Dostupni linkovi

Sud u Beogradu: Presuda Šariću ukinuta zbog povreda krivičnog postupka


Darko Šarić je u pritvoru od predaje srpskim vlastima 18. marta 2014. godine, a prethodno je bio pet i po godina u bekstvu.
Darko Šarić je u pritvoru od predaje srpskim vlastima 18. marta 2014. godine, a prethodno je bio pet i po godina u bekstvu.

Pravosnažna presuda Apelacionog suda u Beogradu u slučaju Darka Šarića za šverc droge je ukinuta, a predmet vraćen tom sudu na ponovno odlučivanje zbog bitnih povreda krivičnog postupa narušavanjem pretpostavke nepristrasnosti sudija, saopštio je 16. juna Vrhovni kasacioni sud Srbije.

Šarić i njegova grupa bili su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog šverca skoro šest tona kokaina.

U saopštenju se navodi da je Vrhovni kasacioni sud utvrdio da je drugostepenom presudom "učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, jer su u postupku donošenja presude povodom izjavljenih žalbi učestvovale sudije koje su zbog ranijeg odlučivanja o produženju pritvora u istom predmetu, imale izražen stav o postojanju opravdane sumnje da je okrivljeni Darko Šarić izvršio krivično delo".

„Ta procesna uloga (sudija) predstavlja osnov za njihovo obavezno izuzeće od odlučivanja u postupku po žalbama na prvostepenu presudu", naveo je Vrhovni kasacioni sud.

Odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog, Vrhovni kasacioni sud je naveo da je posebno imao u vidu i relevantne odluke Evropskog suda za ljudska prava.

Taj sud je precizirao da je presudom od 22. aprila usvojio kao osnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog Darka Šarića, advokata Radoslava Baćevića i Danila Šarića.

Odluka Vrhovnog kasacionog suda doneta je 22. aprila 2021. godine, kako se vidi u dokumentu koji je dostupan na sajtu suda.

Međutim, javnosti do 15. juna nije bilo poznato da je Šariću ukinuta osuđujuća presuda, sve dok beogradski mediji nisu nezvanično izvestili o tome.

Apelacioni sud je u novembru 2020. godine potvrdio prvostepenu presudu specijalnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora.

Šarić je u presudi označen kao organizator grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Šarićevi advokati su pred Vrhovnim kasacionim sudom tražili ukidanje presude Apelacionog suda, pozivajući se na vanredni pravni lek – zahtev za zaštitu zakonitosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije 16. juna odgovorio na kritike opozicije povodom ukidanja Šariću i vraćanje predmeta na ponovno odlučivanje.

Vučić je negirao da je odluka o ukidanju presude Darku Šariću povezana sa predsednicom Vrhovnog kasacionog suda Jasminom Vasović, što je u saopštenju dan ranije navela opoziciona Stranka slobode i pravde.

"Odluku da se presuda vrati na prvostepeno odlučivanje nije donela Vasović nego legenda 5. oktobra i demokratske javnosti, koja je dala intervju NIN-u (nedeljni list, prim. aut) a protiv koje ja nemam ništa protiv, a to je Radmila Dragičević Dičić. Pretpostavljam da je ta odluka doneta u skladu sa zakonom i pravom", rekao je Vučić.

Stranka slobode i pravde je 15. juna izdala saopštenje u kome je navela da je odluka o ukidanju pravosnažne presude protiv Darka Šarića dokaz da građani Srbije žive „u mafijaškoj državi, u kojoj je vlast povezana sa kriminalcima koji osim od političara zaštitu dobijaju i od podobnih predsednika sudova“.

Šariću se sudi više od deset godina

Za Darkom Šarićem je međunarodna poternica raspisana u januaru 2010. godine. U aprilu iste godine je Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo optužnicu protiv njega i njegove grupe.

Suđenje je počelo 2012. godine, a Šariću se sudilo u odsustvu, jer se nalazio u bekstvu. Uhapšen je u martu 2014. godine.

Neki Šarićevi saradnici odavno su pravosnažno osuđeni u Italiji, Urugvaju i Sloveniji.

U Srbiji je devet pripadnika ove grupe na početku istrage potpisalo sporazum o priznanju krivice i neki od njih su odslužili kazne, a Šarića i druge članove njegove grupe čeka novo suđenje.

Šarić je u julu prošle godine, u odvojenom postupku pred Specijalnim sudom, prvostepeno osuđen i na devet godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je "oprala" više od 20 miliona evra, stečenih krijumčarenjem kokaina.

XS
SM
MD
LG