Dostupni linkovi

Uhapšeni predsednik i potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK


Uhapšeni čelnici veterana OVK
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Uhapšeni čelnici veterana OVK

Pripadnici Specijalizovanog tužilaštva u Hagu i misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) uhapsili su u petak (25. septembar) u Prištini predsednika Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Husnija Gucatija (Hysni).

On je uhapšen u prostorijama ovog udruženja tokom osmočasovnog pretresa od strane pripadnika EULEX-a.

U popodnevnim satima, pripadnici Specijalizovanog tužilaštva u Hagu i Policije Kosova su u naselju Pejton u Prištini priveli i potpredsednika ovog udruženja, Nasima Haradinaja.

Specijalizovana veća Kosova su saopštila da je "Specijalizovano tužilaštvo 25. septembra uhapsilo Husnija Gucatija, nakon čega je on prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu".

"Na osnovu člana 15(2) Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, Zakon br. 05/L 053, nalog za hapšenje ovog osumnjičenog izdat je zbog krivičnih dela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova", navodi se u saopštenju.

Informacije o datumu i vremenu održavanja prvog stupanja Hisnija Gucatija pred sudiju za prethodni postupak biće objavljene u najskorije vreme, dodaje se.

"Prvo pristupanje sudu održava se javno i može se pratiti putem striminga na internet stranici na kojoj se emituje uz izvesno zakašnjenje", ističe se u saopštenju Specijalizovanih veća Kosova.

Ranije danas Specijalno tužilaštvo u Hagu je navelo se da je Husni Gucati uhapšen "na osnovu naloga za hapšenje i naloga za premeštanje izdatog od strane pretpretresnog sudije Specijalizovanih veća".

"Prema Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalnom tužilaštvu, policija u okviru Specijalnog tužilaštva ima ovlašćenja i odgovornost da vrši ovlašćenja data Policiji Kosova prema kosovskom zakonu. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalnom tužilaštvu takođe predviđa da će osobe, za koje su Specijalizovana veća izdala nalog za hapšenje, biti privedene", ističe se u saopštenju.

"Misija EULEX-a", navodi se u saopštenju, "pružila je operativnu i logističku podršku Specijalnom tužilaštvu u skladu sa njenim mandatom i u skladu sa kosovskim zakonodavstvom. Policija Kosova takođe je pružila operativnu podršku Specijalnom tužilaštvu".

Advokat Gaši je u izjavi za Radio Slobodna Evropa ranije tokom dana rekao da je malo verovatno da Gucatijevo hapšenje tiče ratnih zločina, zato što do sada nikada nije bio isptivan.

"Na osnovu odluke koju smo dobili, moguće je da je uhapšen za ono što sud smatra ometanjem pravde", kazao je.

Ranije u petak, Nasim Haradinaj je za medije izjavio da ne priznaje sud u Hagu.

U toku pretresa kancelarije grupa gađana se okupila ispred iste kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog hapšenja Gucatija.

Ovo se dešava dan nakon što je jedan od osnivača OVK-a, Salih Mustafa uhapšen i transportovan za Hag nakon što je protiv njega potvrđena optužnica specijalizovanog tužioca u Hagu. Ovo je prva potvrđena optužnica pred ovom kosovskom institucijom. I u tom hapšenju učestvovali su pripadnici EULEX-a.

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Tachi) saopštio je u petak uveče (25. septembar) da građani Kosova ali i sveta očekuju da će Specijalizovana veća u Hagu adekvatno, profesionalno i transparentno odgovoriti na “monstruozne navode, poput onih o trgovini ljudskim organima“ ili „Žutoj kući", zbog koje je Specijalni sud i osnovan.

U saopštenju iz kabineta predsednika navodi se da je Oslobodilačka vojska Kosova bila dobrovoljni pokret, deo građanskog otpora Kosova i borbe za slobodu i nezavisnost, te da je kao takva prepoznata kod međunarodne zajednice. Dodaje se da su pripadnici OVK bili primer saradnje kada je u pitanju pravda, počevši od UNMIK-a, preko Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, EULEKS-a, pa sve do Specijalizovanih veća.

“Nijedan sagovornik ili okrivljeni nije izbegavao odgovornost da odgovori nadležnim pravosudnim organima”, navodi se u saopštenju.

Tači naglašava da je nedavno “curenje dosijea" iz Specijalnog suda ugrozilo njegov legitimitet u očima građana Kosova, da je oštetilo imidž Kosova i prava potencijalno optuženih lica. Podvlači da je objavljivanje podataka bilo neprihvatljivo.

Napomenuo je i da su Specijalizovana veća u obavezi da se pridržavaju i funkcionišu u skladu sa Ustavom Kosova. “Nijedan potencijalno optuženi neće pobeći od pravde. Ocenjujem da nema razloga za spektakle, mora se poštovati integritet i dostojanstvo svakog građanina”, poručuje kosovski predsednik.

On zaključuje da je Kosovo bilo žrtva te da su se pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova suočavali sa genocidom i etničkim čišćenjem. “Ovo je volja građana i posvećenost institucija države Kosovo”, ocenjuje Tači.

Poslednjih nedelja, Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova je u tri navrata saopštavalo da im anonimna osoba dostavlja na „hiljade dosijea sa imenima svedoka i njihovim adresama“.

Autentičnost tih dokumenata nije potvrđena, dok je tužilaštvo u Hagu pokrenulo istragu o tome i nakon svake objave, konfiskovalo dokumente u uredu ovog udruženja.

U međuvremenu, Specijalizovano tužilaštvo je u utorak (22. septembra) saopštilo da se Udruženje ratnih veterana više puta upustilo u aktivnosti koje su usmerene na “miniranje dolične primene pravde”.

Potvrdili su da je to tužilaštvo posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili krivično delo deljenja informacija, „uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije“.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu, kosovska institucija formirana na insistiranje međunarodne zajednice, bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima koji se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

Prve optužnice podnete su u februaru tekuće 2020. godine. Specijalizovano tužilaštvo je krajem juna saopštilo da je aprila prosledilo optužnicu na razmatranje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv predsednika Hašima Tačija lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veselija (Kadri Vesli) i drugih lica čija imena nisu objavljena. Tači je inače u julu četiri dana bio ispitivan od strane tužioca u Hagu.

Na Kosovu mnogi su se protivili formiranju ovog suda budući da se bavi samo navodima iz izveštaja Dika Martija, u kojem se ne pominju i srpski zločini na Kosovu.

Veterani OVK u nekoliko navrata su i protestvovali, a krajem 2017. u Skupštini Kosova je čak izvršen neuspeli pokušaj ukidanja suda, na šta je međunarodna zajednica oštro reagovala.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG