Dostupni linkovi

Specijalno tužilaštvo u Hagu: Udruženje ratnih veterana OVK minira primjenu pravde


S,edište suda i tužilaštva specijalizovanog za suđenje nekadašnjim pripadnicima OVK u Hagu
S,edište suda i tužilaštva specijalizovanog za suđenje nekadašnjim pripadnicima OVK u Hagu

Specijalno tužilaštvo radi na istrazi pojedinaca koji su dijelili informacije i dokumente koje je primilo Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova, navodi se u saopštenju ovog tužilaštva.

Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) poslednjih nedelja je u nekoliko navrata saopštavalo javnosti da im nepoznata osoba dostavlja navodno poverljiva dokumenta iz Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

O svemu ovome oglasilo se i Specijalno tužilaštvo saopšenjem u kojem su naveli da je njihova kancelarija primila brojna pitanja od novinarima o izjavama koji su dali iz OVK-a "koje se više puta upustilo u aktivnosti koje su, verujem, usmerene na miniranje dolične primene pravde”, navodi se u saopštenju tužioca Jacka Smitha iz Specijalnog tužilaštva u Hagu.

Smith u saopštenju također navodi da je primjetan profesionalizam i moralni integritet kosovskih novinara i drugih javnih komentatora koji smatraju da objavljivanje dokumenata minira vladavinu zakona i kurs pravde.

"Želeo bih da iskoristim ovu priliku da pohvalim moralne novinare širom Kosova koji su odbili da objave dokumente koje su dobili, kao i mnoge novinare koji su nam dobrovoljno predali dokumente koje su primili od strane Udruženja veterana OVK i javno naznačili da bi sudelovanje u deljenju takvih informacija moglo da predstavlja krivično delo po Krivičnom zakoniku Kosova", navodi Smith.

Sadržaj tih dokumenata je nepoznat i još nije poznato da li su oni autentični. U Udruženju ratnih veterana OVK su rekli da su u dosijeima imena i adrese svedoka, ali su pozvali medije da te informacije ne objavljuju.

Za sada još uvek nije otkriveno ko je anonimna osoba koja dostavlja navodnu dokumentaciju.

U saopštenju Specijalnog tužilaštva navodi se da su posvećeni istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, "uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije."

Iz Udruženja ratnih veterana OVK-a rečeno je da su nakon svake dostave dokumenata na konferenciji za novinare potvrđivali istu, a potom bi dokumenti bili predati istražiteljima tužilaštva u Hagu.

Identitet osobe koja je u tri navrata poslednjih nekoliko dana ovom Udruženju dostavila „hiljade dosijea u kojima se nalaze imena i adrese svedoka“ i dalje je anoniman.

Inače, Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država u Prištini 18. septembra su pohvalile Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo zbog "poštovanja ovlašćenja Specijalizovanog tužilaštva u Hagu da istraži potencijalno nezakonito otkrivanje poverljivih dokumenata i informacija, istovremeno nudeći pomoć ako se ona zatraži“.

Specijalni sud je osnovala Skupština Kosova pre pet godina radi istrage navodnih zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela prema izveštaju Saveta Evrope 2011. godine.

Do sada je više stotina bivših pripadnika OVK ispitano ispred Specijalnog suda u svojstvu svedoka ili osumnjučenih.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je krajem juna da je 24. aprila prosledilo optužnicu na razmatranje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaci), lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veselija (Kadri Vesli) i drugih lica čija imena nisu objavljena.

Prethodno su i u februaru podnete optužnice na razmatranje.

Do danas nijedna optužnica nije javno potvrđena ili odbačena. Sudija ima šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu od dana kada je ona podneta.

Zaštita svedoka je jedan od najvećih izazova još od osnivanja Specijalnog suda. Glavni razlog što se ovaj sud nalazi u Hagu je da se izbegne mogućnost zastrašivanja svedoka „imajući u vidu da se radi o osetljivim pitanjima i činjenicama da se neki od osumnjičenih u pojedinim delovima kosovskog društva mogu smatrati borcima za slobodu“, navodi se u saopštenju Vlade Holandije iz 2016. godine, kada je ovaj sud i formiran.

XS
SM
MD
LG