Dostupni linkovi

Udruženja iz BiH pisala Milanoviću: 'Genocid u Srebrenici utvrđen sudskim postupcima'


Zoran Milanović kao tadašnji premijer Hrvatske odao je počast žrtvama srebreničkog genocida 2012. godine u Memorijalnom centru u Potočarima
Zoran Milanović kao tadašnji premijer Hrvatske odao je počast žrtvama srebreničkog genocida 2012. godine u Memorijalnom centru u Potočarima

Predstavnici udruženja koja okupljaju porodice žrtava i svjedoke genocida u Srebrenici uputili su hrvatskom predsjedniku pismo nakon njegovih komentara o tom genocidu koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je kako u Srebrenici jest bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

Na tu izjavu iz Udruženja "Majke enklave Srebrenice i Žepe" i Udruženja žrtava svjedoka genocida Milanoviću su pisali podsjetivši kako je genocid u Srebrenici utvrđen kroz sudske postupke pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

"Taj sud, između ostalih, podržala i Republika Hrvatska. Koliko je nama poznato, Hrvatska taj sud još uvijek podržava. Nikada nije povučena saglasnost na saradnju sa navedenim sudom", navedeno je u pismu.

Iz udruženja ističu da je, osim presuda MKSJ i Međunarodnog suda pravde, i Sabor Republike Hrvatske, kao najviši zakonodavni organ, usvojio rezoluciju kojom je osudio genocid u Srebrenici.

"Poštovani gospodine Milanović, kad već ne poštujete druge poštujete bar odluke države koju predstavljate", navedeno je u pismu.

"Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativiziranje", rekao je Milanović u izjavi od 6. decembra i istaknuo da je za žrtve bitna pravda.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović komentarisao je Milanovićeve izjave dan kasnije rekavši da je "sramotno i nedopustivo" komentiranje genocida u Srebrenici kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin.

"Sramotnim i nedopustivim komentarima o genocidu u Srebrenici, kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin, Milanović evidentno želi, na neki način, ublažiti opravdane osude i prezir evropske, bosanskohercegovačke i hrvatske javnosti upućene Dodikovoj stranci i HDZ-u BiH, nakon što su pokušali osporiti zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina", rekao je Džaferović.

Snage Vojske Republike Srpske su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanovit će u prvoj presudi protiv generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića 2001. godine da se u Srebrenici dogodio genocid, prvi presuđeni genocid u Evropi od strane međunarodnog suda.

Prema podacima Instituta za nestale BiH kao i brojnih međunarodnih presuda, u genocidu u Srebrenici ubijeno je preko 8.000 hiljada ljudi. Do sada su identifikovani posmrtni ostaci 6.955 osoba.

Za genocid u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG