Dostupni linkovi

Hapšenja nakon ubistva načelnika kriminalističke policije u Prijedoru


Bašić je ubijen dok je išao na posao tokom ranih jutarnjih časova 21. marta
Bašić je ubijen dok je išao na posao tokom ranih jutarnjih časova 21. marta

Veliki broj osoba je priveden u Prijedoru, Banjaluci i u široj regiji u okviru istrage o ubistvu Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH).

Izjavio je to Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske (RS) novinarima u Prijedoru, u ponedjeljak 21. marta.

Bašić je, prema navodima iz policije, ubijen rano ujutru u ponedjeljak, pucnjem iz vatrenog oružja, na putu za posao u prijedorskom naselju Pećani.

Lokacija ubistva Radenka Bašića, naselje Pećani, Prijedor, BiH, 21. mart
Lokacija ubistva Radenka Bašića, naselje Pećani, Prijedor, BiH, 21. mart

"Pored policije iz RS, alarmirali smo sve bezbjednosne agencije u BiH i regiji. Uradićemo sve, prevrnućemo svaki kamen. Ovaj događaj sigurno neće ostati neriješen. Radi se o čestitom policajcu", rekao je Kostrešević.

Direktor policije RS je rekao da u ovom momentu ne može govoriti o motivima ubistva, odgovarajući na upit da li je ono u vezi sa istragama o trgovini narkoticima.

"Radenko je bio policajac 29 godina. Dobro je radio svoj posao i puno je radio. Ne bih sad da komentarišem gdje se može vezati istraga", naveo je Kostrešević.

Ubistvo Bašića je osudio i Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, istakavši da je to "napad na cijelu Policiju Republike Srpske".


"Izgubili smo velikog profesionalca i velikog čovjeka. Učinićemo sve u svojoj moći da izvršilac ovog krivičnog djela bude pronađen", poručio je ministar Lukač u izjavi koju je prenijela SRNA.

Lukač, koji boravi u službenoj posjeti Izraelu, naglasio je da su u istrazi angažovani svi raspolaživi resursi MUP-a od Specijalne antiterorističke jedinice i Jedinice Žandarmerije do redovnih snaga, a sve u cilju pronalaska izvršioca ovog brutalnog čina.

Lukač je pozvao i građane na saradnju, te da se, ako raspolažu bilo kakvim korisnim informacijama u vezi sa ovim slučajem, obrate najbližoj policijskoj stanici ili pozovu 122.

Zbog ubistva su blokirani svi izlazi iz Prijedora, a policija kontroliše vozila i na ulazu u susjedne gradove.

Prijedor je blokiran nakon ubistva načelnika krim policije. Na kontrolnim punktovima su i pripadnici policije naoružani dugim cijevima.
Prijedor je blokiran nakon ubistva načelnika krim policije. Na kontrolnim punktovima su i pripadnici policije naoružani dugim cijevima.

Na kontrolnim punktovima pristuni su i policajci naoružani dugim cijevima.

Policiju BiH čini trinaest policija - dvije entitetske, jedna u Brčko Distriktu i deset kantonalnih - te dvije specijalne policijske agencije na državnom nivou.

Ko je bio Radenko Bašić?

Radenko Bašić rođen je 1970. godine selu Garevci kod Prijedora. Tokom rata u BiH je bio pripadnik Vojske Republike Srpske.

Iza sebe je imao 29 godina staža u policiji, a ubijen je godinu dana prije odlaska u penziju.

Tokom službe obavljao je razne rukovodeće funkcije, a na mjesto načelnika Odjeljenja za opšti kriminalitet raspoređen je 2019. godine. Naredne godine u oktobru imenovan je na mjesto načelnika Sektora kriminalističke policije.

U jednom od posljednjih medijskih istupa Bašić je na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi (PU) Prijedor govorio o stopi kriminaliteta i borbi protiv opojnih droga.

"Tokom februara su oduzete određene količine narkotika, dokumentovano 13 slučajeva u vezi zloupotrebe opojnih droga. Nadležnim tužilaštvima podneseno je šest izvještaja protiv 8 lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga", rekao je tada Bašić, sublimirajući mjesečne rezultate rada.

PU Prijedor je tokom februara imala 92% rasvjetljenost krivičnih djela.

Ubistva policajaca i nerazjašnjeni slučajevi u RS

Posljednje ubistvo policajca na teritoriji entiteta Republike Srpske desilo se 2015. godine, u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, u istočnom dijelu BiH. Tada je ubijen 48-godišnji policajac Dragan Đurić.

Đurića je u terorističkom napadu ubio Nerdin Ibrić iz Kučić Kule kod Zvornika, koji je tokom napada uzvikivao "alahu ekber" (alah je veliki), a likvidiran je prilikom razmjene vatre sa policijom. On je u napadu ranio dva policajca.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u posljednjih dvadeset godina u Banjaluci nije riješeno jedanaest ubistava. U javnosti su najpoznatija ubistva Davora Dragičevića, Milana Vukelića i Slaviše Krunića.

Osamnaestogodišnji mladić Davor Dragičević nestao je u noći 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću Crkvene u Vrbas u Banjaluci.

Roditelji ovog mladića uvjereni su da policija i tužilaštvo u Republici Srpskoj kriju počinioce.

Milan Vukelić u javnosti poznat kao zvizdač zbog iznošenja navoda o kriminalu i korupciji u Banjaluci, ubijen je 6. novembra 2007. godine u eksploziji bombe. Imao je 47 godina.

Policija je nakon eksplozije pretpostavljala da je bomba aktivirana daljinskim upravljačem tokom vožnje. Počinioci nikada nisu pronađeni, a istraga je još uvijek u toku.

U aprilu 2019. godine ubijen je banjalučki poduzetnik Slaviša Krunić, i dalje nije poznato šta je motiv i ko je naručilac tog ubistva.

Ubistvo policajaca u Sarajevu 2018. godine

Posljednje ubistvo policajaca na teritoriji drugog bh. entiteta, Federaciji BiH, desilo se 26. oktobra 2018. godine, kada su u sarajevskom naselju Alipašino polje stradali Adis Šehović i Davor Vujinović, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Katona Sarajevo (jedan od 10 kantona u Federaciji BiH).

Do pucnjave u Alipašinom polju je došlo prilikom pokušaja policajaca da spriječe krađu automobila "Golf 6" hrvatskih registarskih oznaka, kada su kradljivci iz automatske puške pucali na policijsku patrolu koja ih je zatekla u krađi vozila.

Tokom istrage zbog ubistva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića do sada je saslušano i ispitano 300 osoba.

U februaru 2022. pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su Marka Trifkovića, koji se sumnjiči za ubistvo sarajenskih policajajca.

Trifković je već ranije privođen zbog krađa automobila i optužen je za više krivičnih djela. On je uhapšen 10. januara 2020. na Palama po potjernici, nakon što je godinu proveo u bijegu.

U decembru 2021. policiji se predao drugi osumnjičeni u ovom slučaju Aleksandar Macan, koji se nalazio u bjekstvu, i za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica.

XS
SM
MD
LG