Slaviša Krunić

Milorad Milojević

Slaviša Krunić ubijen je 22. aprila 2019. godine u 48. godini života iz zasjede ispred imanja njegove porodice u blizini Banjaluke.

Krunića su napadači nešto prije ponoći dočekali pred vikendicom u naselju Glamočani te na njega pucali iz automatskog oružja. Tjelohranitelj Žarko Pavlović koji je bio s njim u vozilu je poginuo, a Krunić je zadobio povrede od kojih je preminuo na putu do bolnice.

U razmjeni vatre ubijen i jedan od napadača Željko Kovačević koji je imao veći kriminalni dosije.

Na džip, u kome se nalazio Krunić, ispaljeno je najmanje 36 hitaca.

Za ubistvo se terete Emilio Baldo, Benedi Đukanović i Rodoljub Gajić. Baldo je uhapšen iste večeri, Đukanović se predao nakon 52 dana, a najveći šok izazvalo je hapšenje Gajića koji je, kao obezbjeđenje, radio za ubijenog Krunića.

Istragu o ubistvu Krunića vodilo je Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

“Optužnica Đukanovića i Baldu tereti da su u vremenu od početka 2019. godine do 22. 04. 2019. godine, na području opštine Laktaši, zajedno sa, sada pokojnim Željkom Kovačevićem, po prethodnom dogovoru organizovali i dana 22. 04. 2019. godine, u večernjim časovima, lišili života oštećenog Slavišu Krunića u blizini njegove porodične kuće u Glamočanima, na način da su sačekali vozilo kojim se isti kretao i u trenutku smanjenja brzine kretanja vozila otvorili rafalnu paljbu iz automatskog oružja i nanijeli teške povrede opasne po život Slaviši Kruniću i njegovom obezbjeđenju, od kojih su Krunić i jedan radnik obezbjeđenja preminuli, dok je drugi radnik obezbjeđenja teško ranjen”, ističu u Tužilaštvu RS.

Dodaje se da optužnica Rodoljuba Gajića, zaposlenog u „Sector Security“ d.o.o. i angažovanog na poslovima ličnog obezbjeđenja supruge i djece oštećenog Krunića, tereti za pomaganje u izvršenju ovog krivičnog djela.

Optuženi se nalaze u pritvoru gdje je i predloženo da ostanu do okončanja glavnog pretresa koji je u toku.

Istraga međutim, nije dala odgovor o motivima ubistva, niti da li su optuženi za ubistvo biznismena imali nalogodavca.

Otac Slaviše Krunića, Dragomir Krunić, na komemoraciji 25. aprila 2019. godine rekao je da je ubistvo njegovog sina plaćeno.

Isti dan, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač podnio je pred poslanicima u Skupštini RS izvještaj o istrazi ubistva Slaviše Krunića na sjednici zatvorenoj za javnost.

Lukač je nakon toga izjavio kako je novac vjerovatno bio jedini motiv članova grupe “poznatih banjalučkih kriminalaca” da ubiju Krunića.

Dovođenje optuženih za ubistvo Slaviše Krunića u sud, Banjaluka, 6. februar 2020.
Dovođenje optuženih za ubistvo Slaviše Krunića u sud, Banjaluka, 6. februar 2020.

Slaviša Krunić je bio vlasnik više kompanija među kojima i firme za zaštitu objekata „Sector Security“, lanca pekara Žitopeka i kompanije Žitoprodukt. U svojim preduzećima imao je oko 1.600 zaposlenika. Prije ubistva, u više navrata Krunić je u medijima govorio o pokušajima vlasti Republike Srpske da ga reketiraju, da je na meti kritika i da zbog toga što nije miljenik vlasti nije uspijevao da dobije javne poslove.

U depeši State Department-u, koju je objavio WikiLeaks 2008. tadašnji ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Charles Lewis English opisao je odnos Krunića i Dodika.

“Čuli smo optužbe da Dodik vrši pritisak na protivnike u privatnom sektoru. Slaviša Krunić, vlasnik uspješne zaštitarske firme Sector Security sa sjedištem u Republici Srpskoj, 16. jula nas je obavijestio da Dodikov tjelohranitelj Miloš Čubrilović i njegov kum Velibor Šotra, vrše pritisak na njega da proda svoju firmu njihovoj firmi za bezbjednost ‘Alpha’. Krunić kaže da je njegova firma na Dodikovoj ‘crnoj listi’ i da zbog toga ne može dobiti poslove s Vladom RS-a. On nagađa da Dodik zapravo želi kontrolu nad sektorom sigurnosti koji broji 900 uniformisanih muškaraca", navedeno je tada u depeši.

Ubistvo Krunića je bilo posebno šokantno i zbog činjenice da u pitanju ličnost pozata u javnosti. Redovno je bio okružen jakim obezbjeđenjem, dok se njegovo kretanje sprovodilo uz jake mjere opreza.