Dostupni linkovi

Predložen pritvor osumnjičenom za ubistvo policajaca u Sarajevu


Komemoracija za ubijene policajce u Sarajevu, 29. oktobar 2018.
Komemoracija za ubijene policajce u Sarajevu, 29. oktobar 2018.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je da Kantonalni sud odredi jednomjesečni pritvor Marku Trifkoviću, osumnjičenom za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Iz Tužilaštva ovog kantona (jednog od 10 u Federaciji BiH), saopšteno je da je "pritvor predložen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, prikrivanja dokaza, ponavljanja krivičnog djela i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti".

Iz kantonalnog Tužillaštva je 2. februara saopšteno da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili Trifkovića.

Trifković je već ranije privođen zbog krađa automobila i optužen je za više krivičnih djela. On je bio uhapšen 10. januara 2020. na Palama po potjernici, nakon što je godinu proveo u bijegu.

Pred Sudom BiH optužen je da je od 2011. do 2017. godine bio član organizovane kriminalne grupe koja se bavila krađom automobila, rastavljanjem vozila na dijelove i njihovom preprodajom na tržištima BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Riječ je o akciji protiv automafije koja je provedena pod kodnim nazivom "Volan", u okviru koje je optuženo 27 osoba.

Terete se da su naoružani i maskirani krađe izvršavali specijalističkim alatom i priborom, uz upotrebu radiostanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanja policije.

Ukradena vozila, više od 200, skrivana su uglavnom na području Sarajeva, te okolnih općina Lukavice, Pala, Sokoca, a od vlasnika vozila kasnije je iznuđivan otkup.

Kako je tekla istraga?

Šehović i Vujinović ubijeni su 26. oktobra 2018. u pucnjavi koja se dogodila u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Do pucnjave u Alipašinom polju je došlo prilikom pokušaja policajaca da spriječe krađu automobila "Golf 6" hrvatskih registarskih oznaka, kada su kradljivci iz automatske puške pucali na policijsku patrolu koja ih je zatekla u krađi vozila.

Tokom istrage zbog ubistva policajaca do sada je saslušano i ispitano oko 300 osoba.

Nusret Selimović, komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), saopštio je 8. novembra 2021. da se više osoba, prema prikupljenim saznanjima, može dovesti u vezu sa ubistvima.

Tokom 4. i 5. novembra 2021. policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH izvršili su pretrese u Istočnom Sarajevu i Palama, s ciljem pronalaska dokaza u vezi sa ubistvom policajaca u Sarajevu.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo je 4. novembra saopšteno da su otkriveni dokazi koji bi se mogli dovesti u vezu sa ubistvom policajaca. Navedeno je da je otkrivena i oduzeta veća količina automatskog vatrenog oružja.

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH preuzela je istragu 17. novembra 2021.

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je dan ranije pritvor u odsustvu Aleksandru Macanu, osumnjičenom za ubistvo dvojice policijskih službenika MUP-a KS.

Macan se nalazio u bjekstvu, a na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Macan se predao 23. decembra 2021. kad je s advokatom ušao u prostorije Tužilaštva Kantona Sarajevo.

XS
SM
MD
LG