Dostupni linkovi

Potvrđivanje mandatara u decembru, nema više blokade Parlamenta BiH


Sa vanredne sjednice Predstavničkog doma
Sa vanredne sjednice Predstavničkog doma

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić danas je, nakon sjednice Kolegija tog doma najavio da će u prvoj sedmici decembra biti održana sjednica na kojoj će biti potvrđen mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te imenovane sve parlamentarne komsiije.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH u državnom Parlamentu konačno je takođe formirana danas, više od godinu dana nakon parlamentarnih izbora u BiH.

Na razgovor u utorak, 26. novembra, pozvala je odmah mandatara za sastav Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, kojeg je juče imenovalo Predsjedništvo BiH, a što nagovještava konačnu deblokadu rada institucija BiH i rada na evropskim reformama.

Prethodno je danas Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio na opozicioni zahtjev, izmjene Poslovnika o radu tog doma kojim će ubuduće biti spriječene slične postizborne blokade rada državnog parlamenta i konstituisanje institucija BiH, kakva je bila nakon parlamentarnih izbora održanih u oktobru 2018, sve do sada.

Izmjene znače da više neće biti moguće da jedna stranka ne dostavi imena kandidata za komisiju i time blokira rad cijelog parlamenta", pojasnio je uoči sjednice novinarima poslanik i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, jedan od opozicionih poslanika iz RS, kojim su se pridružile i opozicione stranke iz Federacije BiH, a koji su inicirali izmjene Poslovnika.

Šta je dogovoreno u Predsjedništvu BiH?

Sjednica oko poslovničkih izmjena se prethodno nakratko pretvorila i u diskusiju o odluci Predsjedništva BiH od utorka, da u sjedište NATO-a pošalje dokument Program reformi BiH.

Za ovaj dokument su član Predsjedništva BiH Željko Komšić direktno, a član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović indirektno, rekli da se zapravo radi o modifikovanom Akcionom planu za članstvo u NATO (ANP), koji je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik do sada obijao potpisati, uslovljavajući to imenovanjem mandatata za Vijeće ministara BiH.

Za mandatara je u utorak na istoj sjednici imenovan Zoran Tegeltija iz dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Referirajući se na ove odluke Predsjednišva BiH, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zukan Helez zatražio je da se na današnjoj sjednici, na kojoj je trebalo da se razmatraju samo izmjene Poslovnika o radu, raspravlja i o dogovoru trojice članova Predsjedništva BiH i Parlament informiše o tome "šta se zaista dogodilo na jučerašnjoj sjednici".

Predsjedavajući Doma Denis Zvizdić je, međutim, odbio ovaj zahtjev Heleza, uz obrazloženje da nema materijala za tu tačku dnevnog reda.

Mektić: "Dokument se ne smije pokazati javnosti"

Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić, inače ministar sigurnosti BiH izjavio je na sjednici kako je, prema njegovim informacijama, "ovaj dokument zaključan u sefovima i prema naređenjima nekih međunarodnih faktora on se javnosti ne smije pokazati dok ne dobijemo potvrdu da je NATO prihvatio taj dokument".

"I ja sam došao do ključnih stvari tog dokumenta u kome stoji da se nigdje ne pominje vojna neutralnost BiH i da o statusu i učlanjenju BiH neće odlučivati niži nivoi, već isključivo državni organi. Tu se nalazi i set reformi vezan za odbranu i sektor bezbjednosti. Poništava se Rezolucija Narodne skupštine RS i mislim da je u interesu naroda u RS da mamo taj dokument", kazao je Mektić.

Nisu svi saglasni

Pitanje izmjena Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH pokazalo je, s druge strane, još jednom duboke podjele između vladajućih i stranaka u RS, koje su posebno iskazane na sjednici Narodne skupštine RS, na kojoj je raspravljano o ovlaštenjima visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Naime, sa inicijativom o izmjeni Poslovnika, koju su poslali iz SDS-a i PDP-a, stranaka iz RS, nisu se složile vladajuće stranke iz Republike Srpske.

"Treba omogućiti da Parlamentarna skupština BiH radi, ali da prvi potez treba da bude izbor Savjeta ministara i da pritom niko nema pravo postavljati uslove. Treba da se uvaži izborna volja i da onaj ko je dobio najveći broj glasova dobije priliku da imenuje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara", rekao je lider SP-a Petar Đokić prošle sedmice.

Špirić: Prijedlog izmjena Poslovnika štetan za Republiku Srpsku
Špirić: Prijedlog izmjena Poslovnika štetan za Republiku Srpsku

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović na pres konferenciji proteklog vikenda u Banjaluci je rekao da je Prijedlog izmjena Poslovnika štetan za Republiku Srpsku.

"Prijedlog izmjene Člana 6. Poslovnika pokazuje da su se ljudi koji su sada vlast na nivou BiH, mimo volje građana Republike Srpske i protiv njenih interesa, odlučili da izmjene Poslovnik i ostave mogućnost nekome drugom da mimo volje građana Republike Srpske upravlja Parlamentom BiH. Nismo to mogli dozvoliti i prvi korak ka sprečavanju toga je imenovanje naših članova komisija", istakao je Radmanović, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Inače, zbog neimenovanja članova komisija, kako je to u istupima isticao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić, na čekanju su bili brojni sporazumi i ugovori, a među njima i onaj o nastavku gradnje Koridora Vc, vrijedan 200 miliona eura. Uz to vrijednost 45 ugovora koji čekaju ratifikaciju u Parlamentu procjenjuje se na više od milijardu eura.

Izbori u Bosni i Hercegovini su održani u oktobru 2018. godine. Konstituisani su Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dok Vijeće ministara BIH još uvijek nije formirano.

Razlog je što se stranke koje su dobile najveći broj glasova (Stranka demokratske akcije, Hrvatska demokratska zajednica i Savez nezavisnih socijaldemokrata) nisu mogli dogovoriti o načinu uspostavljanja vlasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG