Dostupni linkovi

Šarović i Borenović uputili inicijativu za deblokadu Parlamenta BiH


Mirko Šarović i Branislav Borenović
Mirko Šarović i Branislav Borenović

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Mirko Šarović i Branislav Borenović su u ime kluba Srpske demokarstke stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) pokrenuli su inicijativu za izmjenu Poslovnika o radu Predstavničkog doma, kako bi se nakon godinu dana nerada odblokirao rad ove zakonodavne institucije.

„Smatramo da je ova naša inicijativa i legitimna, da je ozakonjena i da ima jedini i isključivi cilj da ovo važno tijelo – Predstavnički dom počne da funkcioniše nakon nepotpunog konstituisanja, godinu dana nakon opštih izbora“, rekao je Šarović novinarima na konferenciji za medije u Sarajevu.

Zbog blokade ovog zakonodavnog tijela trpi Bosna i Hercegovina, njena ekonomija, jer su u pitanju brojni projekti. Oko dvije milijarde konvertibilnih maraka je 'zarobljeno' jer Predstavnički dom ne radi. Na čekanju je nizprojekata, sporazuma, međunarodnih dokumenata koji bi ubrzali rast ekonomije u BiH.

„ Samo da napominjem da zbog čekanja na ratifikaciju u Predstvaničkom domu za Koridor Vc je na čekanju 400 miliona eura“, rekao je Šarović.

U zajednički klubu Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije Demokratskog progresa (PDP) smatraju da će uspjeti da osiguraju podršku i drugih političkih partija. Do sada je ovu inicijativu potpisalo 14 poslanika.

Šarović je objasnio da se izmjene Poslovnika o radu Zastupničkog domu PSBiH odnose na omogućavanje formiranje stalnih parlamentarnih tijela, odnosno komisija, bez kojih nije moguće normalno funkcionisanje državnog organa zakonodavne vlasti.

Suština je u tome da članove komisija, ako stranke ne mogu postići dogovor, bira Kolegij Zastupničkog doma PSBiH, a ukoliko ni tu ne bude dogovora onda da komisije formiraju stranke koje su spremne delegirati svoje poslanike u radna tijela.

Poslanik PDP-a u Predstvaničkom domu PSBiH Branislav Borenović smatra da je krajnje vrijeme da stranke reaguju jer se već godinu dana čeka konstituisanje Predstvaničkog doma PSBiH.

"Komisije imaju veliki značaj u PSBiH. Mnogo veći nego u drugim parlamentima u Bosni i Hercegovini. Zato je važno da se na ponudi rješenja na jednoj privremenoj osnovi, ali sasvim legitimno da se kroz promjenu Poslovnika omogući onim poslaničkim klubovima i onim poslanicima da se omogući da rade svoj posao", rekao je Borenović.

Više od 300 dokumenta čeka da ova instituacija zakonodavne vlasti počne s radom.

"Tu je i budžet za 2019. godinu. Želimo poslati poruku da je jako važno da Predstvanički dom PSBiH radi u normalnom kapacitetu. Želimo da se ovako nešto uradi i u Domu naroda PSBiH. Jako je loše, besmisleno i štetno za cijelu BiH da Parlamentarna skupština BiH ne funkcioniše. Zbog devet zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH ne funkcioniše Parlamentarna skupština BiH", rekao je Borenović.

On je novinarima rekao da svoje potpise na inicijativu nisu stavili SDA, HDZ BiH i SNSD, ali da to ne znači da se neki možda neće predomisliti. Inicijativu su za sada podržali zastupnici SDP-a, A-SDA, Naše stranke i Demokratske fronte.

Ova dva poslanika očekuju da će vanredna sjednica Predstavničkog doma PSBiH biti zakazana iduće sedmice, a da će se početkom sedmice definitivno znati precizan datum.

XS
SM
MD
LG