Dostupni linkovi

U Europskom parlamentu raspravljalo se o politici proširenja


Zastupnici Europskog parlamenta (EP) raspravljali su o preporukama o Zapadnom Balkanu, nakon zagrebačkog samita. U ovim preporukama, oni pozivaju na veće angažiranje sa zemljama regiona, u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, promociju pomirenja, kao i na uspostavljanje adekvatnog financiranja zemlja u procesu pristupanja EU.

Rasprava je održana na plenarnoj sjednici, koja prvi put nakon krize uzrokovane COVID-19 se održava s fizičkim prisustvom europoslanika u sjedište ove institucije u Briselu.

Šef radne grupe EP za Zapadni Balkan Tonino Picula i autor dokumenta s preporukama je istakao neophodna nastavka politike proširenja kao „najuspješnije politike EU“ koja je dovela regionu jačanje mira, prosperiteta i vladavine prava.

“Proširenje EU je neophodan preduvjet za naš kredibilitet i utjecaj kako u regionu tako i šire. Mi možemo biti uspješni globalno, jedino ako smo uspješni u našem susjedstvu”, istaknuo je Tonino Picula u toku rasprave.

Europski komesar za proširenje, Olivér Várhelyi (Oliver Varhelji), koji je također prisustvovao raspravi je naglasio da je proširenje proces zasnovan na zaslugama.

“Da bi napredovale,e zemlje regiona trebaju poduzeti neophodne reforme. Treba još raditi u polju vladavine prava, osnovnih i ljudskih prava:, poručio je Várhelyi.

On je najavio da će ove jeseni, EK izaći s paketom proširenja koji će predstaviti sliku koliko su zemlje regiona napredovale u ispunjavanju neophodnih uvjeta za progres u procesu europskih integracija. On je također potvrdio da će isto na jesen, EK predstaviti i investicioni plan za Zapadni Balkan koji će regionu pomoći u ekonomskom oporavku.

Inače, o izvještaju Tonino Picule će europski zastupnici glasati u petak. Ovaj dokument predstavlja poziciju Europskog parlamenta kada je riječ o nastavku politike proširenja. Između ostalog, u ovom izvještaju se podvlači mogućnost paralelnog odvijanja procesa unutrašnje reforme EU i proces proširenja ka regionu. Putem ovog dokumenta se traži veći politički poticaj za zemlje regiona i traži se postepeno uključivanje zemalja kandidata u sektorskim programima, i pre formalnog članstva.

XS
SM
MD
LG