Dostupni linkovi

Merkel hoće dogovor o planu za obnovu EU posle pandemije, pre kraja jula


Angela Merkel
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je želju da se pre kraja jula postigne dogovor o predloženom planu vrednom 750 milijardi evra za oporavak EU posle pandemije novog korona virusa i pozvala zemlje članice da deluju "brzo i odlučno".

"Najbolje bi bilo da postignemo dogovor pre letnje pauze" evropskih institucija krajem jula, rekla je Merkel u obraćanju nemačkim poslanicima u Berlinu.

Onda bi Evropski parlament i nacionalni parlamenti imali vremena da pre kraja godine ratifikuju taj sporazum kao i novi budžet EU, čiji on treba da bude sastavni deo, dodala je Merkel.

Ona je govorila dan uoči sutrašnje video konferencije (19. jun) vođa EU na kojoj će se razmatrati predloženi plan za oporavak i redovni višegodišnji budžet EU.

"Početna pozicija daleko je od lake ali se nadam da će sve zemlje članice sada delovati u duhu kompromisa imajući u vidu ovu situaciju bez presedana", rekla je Merkel.

Merkel je rekla da će sutra biti tek prva razmena mišljenja a da će zatim predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel voditi intenzivne konsultacije a odluka bi mogla da se donese za vreme kasnijeg sastanka Evropskog saveta uživo.

Nemačka 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje Unijom od Hrvatske i stoga je pozvana da igra ključnu ulogu u tim pregovorima koji će se voditi narednih nedelja.

To je bio poziv "štedljivim" zemljama, odnosno onim koji se zalažu za budžetsku šgtednju kao što su Holandija, Austrija, Švedska ili Danska koje su vrlo rezervisane oko plana obnove EU.

Plan se velikim delom zasniva na predlogu Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona. On predviđa 500 milijardi dolara distribuiranih u okviru budućeg budžeta u obliku subvencija, posebno regionima najteže pogođenim korona virusom, i 250 milijardi evra zajmova.

Kancelarka, koja napušta vlast 2021. rekla je da "nikad do sada nije bila toliko važna kohezija i solidarnost kao što je danas.

"Kriza se ne može prevazići ako ne delujemo jedni za druge i sa drugima" rekla je Merkel u izjavi upućenoj zemljama skeptičnim prema planu obnove.

XS
SM
MD
LG