Dostupni linkovi

Borell i Varhelyi pozdravili dogovor o izborima u Mostaru


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Dogovor postignut o izmjenama na osnovu kojih će biti omogućeno nakon 12 godina održavanje lokalnih izbora u Mostaru pozdravili su evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi i Josep Borell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

“Pozdravljamo današnji politički dogovor o izbornom zakonu u Mostaru između političkih lidera koji će napokon postaviti put za građane Mostara da iskoriste svoje pravo na glasanje na lokalnim izborima nakon 12 godina”, stoji u zajedničkoj izjavi šefa evroske diplomatije Josepa Borella i evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija.

On također dodaju da se unaprijed raduju brzom usvajanju izmjena, ali i pozivaju vladajuće strukture da osiguraju sve neophodne uslove za održavanje lokalnih izbora, uključujući usvajanje budžeta.

“Održavanje lokalnih izbora u Mostaru uključeno je u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju”, podsjećaju Borell i Varhelyi.

“Uzimajući u obzir specifican kontekst za zemlju, pitanja vezana za izbore trebalo bi se riješiti u skladu sa evropskim standardima”, poručili su evropski komesar za proširenje i šef evropske diplomatoije i podvukli da ne treba preduzeti nikakve zakonodavne ili političke korake koji bi sprovođenje presude Sejdić-Finci i sličnih odluka “učinili izazovnijom”.

Vlasti BiH se ovim saopštenjem podsećaju da moraju sprovesti OEBS/ODHIR-a kako bi se poboljšao demokratski kvalitet izbornih procesa.

Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH postigli su u srijedu (17. juna) dogovor koji će omogućiti održavanje lokalnih izbora u tom gradu nakon 12 godina.

Politički dogovor potpisali su lideri te dvije stranke, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Oni su dogovorili provedbu presude Ustavnog suda, zbog kojeg se izbori u Mostaru nisu održali od 2008. godine. Dogovorene su i izmjene statuta Grada Mostara, koje bi se trebale usvojiti na prvoj konstituirajućoj sjednici nakon izbora novog Gradskog vijeća.

XS
SM
MD
LG