Dostupni linkovi

Varhelji europarlamentarcima: Pomno pratimo dešavanja u Srbiji 


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji odgovorio je na pismo grupe evropskih zastupnika, iz druge najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu – socijaldemokrata, koji su izrazili zabrinutost klimom u kojoj će se održati parlamentarni izbori u Srbiji 21. juna.

Varhelji je uverio zastupnike Evropskog parlamenta da se pomno prate dešavanja u Srbiji. Što se tiče izbora, najavljenih za 21. juni, evropski komesar u pisanom odgovoru, u koji RSE ima uvid, podvlači da je važno da svi građani i politički akteri imaju potpuno poverenje u integritet izbornog procesa.

Izbori bi, prema njegovim rečima, trebali da se održe u skladu sa preporukama OEBS-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Varhelji pozdravlja raspoređivanje misije ODHIR i podvlači da će izveštaj ove misije biti “važna osnova za procenu Komisije”.

“Srbija je ključni partner za EU i donela je strateški izbor da se pridruži Uniji. Verodostojnost ove posvećenosti zavisi od jasne javne komunikacije Vlade Srbije i sprovođenja neophodnih reformi”, piše u Varheljijevom odgovoru.

Inače, ovo je odgovor evropskog komesara na treće pismo o Srbiji koje je dobio iz Evropskog parlamenta u roku od dva meseca. Socijaldemokrate su pismom upozorile evropskog komesara da se krše demokratske procedure u Srbiji.

“Demokratija, koju snažno promovišu Evropska unija i njene države članice, sada je ugrožena od strane srpskih lidera i njihovih izjava”, upozoravaju evropski zastupnici.

Oni podsećaju evropskog komesara da je vlast u Beogradu iskoristila situaciju oko korona virusa i donela odluku o održavanju izbora u periodu dok se zemlja još oporavlja od pandemije, bez prethodnih konsultacija.

“Nijedan posmatrač iz Evropskog parlamenta ne može da nadgleda izbore, a OEBS/ODIHR šalje samo ograničenu misiju. Stoga je vrlo teško zamisliti verodostojan politički glas na dan i uoči izbora, jer će procena ODIHR-a doći nekoliko meseci kasnije”, poručili su zastupnici socijaldemokrata u Evropskom parlamentu.

XS
SM
MD
LG