Dostupni linkovi

Na sledećem sastanku delegacija Prištine i Beograda, koji se održava u sredu u Briselu, ne očekuje se da će dve strane razmotriti pitanje poseta visokih srpskih zvaničnika Kosovu povodom završetka predizborne kampanje uoči izbora u nedelju.

Mediji prenose da će prvi zamenik premijera Srbije, Aleksandar Vučić, posetiti Kosovo poslednjeg dana kampanje, u petak, a on je sam najavio je da će doći sa delegacijom u kojoj će biti i ministar bez portfelja, Aleksandar Vulin. Tužilaštvo Kosova, inače, vodi istragu protiv Vulina zbog sumnje da je prilikom njegove poslednje posete Kosovu, ilegalno prešao granicu.

Čak je i ministar unutrašnjih poslova, Bajrem Rexhepi kazao da će se Vulin uhapsiti ukoliko dođe na Kosovo, pošto nije ispoštovao odluku kosovskih vlasti o zabrani njegove posete.

Zamenica kosovskog premijera i šefica pregovaračkog tima, Edita Tahiri, kaže da pitanje poseta nije deo dijaloga u Briselu, već je ono regulisano u sklopu bilateralnih odnosa Kosova i Srbije.

“Procedure su poznate. Srbija, ili zvaničnici koji žele da posete Kosovu trebaju se zahtevom i obrazloženjem obratiti Ministarstvu pravde, i da poštuju procedure. Potom, Ministarstvo donosi procenu i vraća odgovor. To nije pitanje pregovora u Briselu”, kazala je ona.

U ministarstvu nisu mogli da odgovore kako će kosovske vlasti reagovati ukoliko sa Vučićem na Kosovu dođe i Vulin.

Politički savetnik predsednika Srbije, Marko Đurić, u međuvremenu je izjave kosovskih zvaničnika o hapšenju Vulina ocenio apsurdnim i pretećim.

Po njegovim rečima, to predstavlja i pretnju Srbima da ne izađu na izbore, pošto ova zajednica može da pobedi u nekoliko opština.

“Mislim da su politički krugovi procenili da za srpske interese na Kosovu i Metohiji predstavlja suviše ozbiljan i suviše korak napred ukoliko bi u najmanje deset opština srpska zajednica osvojila ubedljivu većinu”, kazao je on.

Šefica kosovskog pregovaračkog tima tehničkog dijaloga, Edita Tahiri, izjavila je za RSE da će na sastanku u Briselu biti reči o žalbama birača van Kosova koji nisu stekli uslov za glasanje, a koje su tretirane u Izbornom panelu za žalbe i predstavke. Ona je dodala da su svi oni kojima su žalbe odbijene, imali su pravo da se obrate i Vrhovnom sudu Kosovu.

“Sutra će se podneti izveštaj o pristupu tom pitanju od strane Vrhovnog suda… Imamo još malo vremena. Ali, ni ranije nismo imali više vremena i stalno smo bili pod pritiskom. Za to je kriva Srbija zato što je na početku ovog procesa 10 dana sa zakašnjenjem Kosovu omogućila pristup civilnim registrima koje su još uvek u Srbiji. i zbog toga, sve ostalo je bilo i pod pritiskom. Mi kao država radimo sve a i Vrhovni sud će povećati svoje kapacitete kako bi se završio pregled žalbi”, kazala je ona.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG