Dostupni linkovi

Beograd: Zabrana Vulinove posete kršenje Briselskog sporazuma


Aleksandar Vulin ispred zgrade Vlade Srbije sa odbornicima liste "Srpska", Beograd, oktobar 2013.
Aleksandar Vulin ispred zgrade Vlade Srbije sa odbornicima liste "Srpska", Beograd, oktobar 2013.
Ponovo tenzije na liniji Beograd – Priština, i još jednom je u pitanju ministar za Kosovo u Vladi Srbije Aleksandar Vulin. Nakon što je Tužilaštvo u Mitrovici protiv njega pokrenulo istragu i zatražilo hapšenje zbog ilegalnog ulaska na Kosovo, iz Vlade Srbije poručuju da je zabrana Vulinove posete kršenje Briselskog sporazuma.

Dok mu na Kosovu preti hapšenje, u Beogradu dobija nedvosmislenu podršku. Nije bilo dileme za premijera i vicepremijera oko Vulinovih postupaka na Kosovu koji su isprovocirali kosovsko tužilaštvo da pokrene istrage i zatraži izdavanje poternice za njim zbog ilegalnog ulaska na sever Kosova uprkos prethodnoj zabrani vlasti u Prištini.

Obojica su uputila packe Prištini a na naše pitanje da li je Vulin, suprotno odluci kosovskih vlasti, ulaskom na Kosovo prekršio Briselski sporazum, premijer Srbije Ivica Dačić odgovara:

Skup podrške Vulinu, Beograd, oktobar 2013. foto: Ognjen Zorić
Skup podrške Vulinu, Beograd, oktobar 2013. foto: Ognjen Zorić
“Ne, kršenje Briselskog sporazuma predstavlja zabrana njegovog ulaska. Čekajte, nemojte vi sada stvari da okrećete naopako. ‘Ajmo da stvari postavimo na noge, a ne na glavu. Meni je Tači lično rekao u prisustvu Ketrin Ešton da Vulin može kad hoće i gde hoće da ide na Kosovo. Govorio je o tome da nas trojica iz najvišeg rukovodstva, Nikolić, Vučić i ja – na nas će se posebno gledati, a svi ostali slobodno mogu da dolaze. Zašto su mu zabranili dolazak? Verovatno zato što su se uplašili da će Srbi zaista izaći na izbore, prema tome tu situaciju treba prevazići”, rekao je Dačić.

A zbog navodnih zabrana poseta zvaničnika Srbije Kosovu, od kojih je na snazi jedino ona izdata Aleksandru Vulinu, zbog čega je vicepremijer Aleksandar Vučić odustao od puta u Gračanicu i Leposavić prošle srede, hitro su reagovale i pristalice liste “Srpska” koju podržava zvanični Beograd.

Nekoliko stotina Srba sa Kosova već dan nakon odluke kosovskog tužilaštva okupilo se ispred Vlade Srbije, skandirajući da žele da im se obrati Vučić, u međuvremenu naoštreni ljutnjom i na turskog premijera Redžepa Erdogana zbog njegovih izjava od pre dva dana iz Prizrena koji je rekao “Kosovo je Turska i Turska je Kosovo” a zbog kojih je oštro protestvovala i Vlada Srbije najavljujući i demarš:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00
Direktan link

Da li u duhu predizbornog govora, tek vicepremijer Aleksandar Vučić je ispred zgrade Vlade Srbije poslao poruku ne samo okupljenim pristalicama gradjanske inicijative "Srpska" već praktično i Prištini da će otići pre izbora na Kosovo i to sa Vulinom:

“A ja vam sad kažem, a oni neka hapse koga god hoće. Zajedno sa Aleksandrom Vulinom doći ću i posetiti sva vaša mesta na Kosovu i Metohiji”, poručio je okupljenima Aleksandar Vučić ispred zgrade Vlade.

Ohrabrenom Vulinu nije preostalo ništa nego da izjavi da se čak ni hapšenja ne plaši:

“Ne bi mi bilo prvi put. Mene je Priština već dva puta hapsila. Interesantno je da Priština nije u stanju da rasvetli nijedan zločin i nasilje nad Srbima na Kosovu, ali je itekako u stanju da mene hapsi kad god može. Nije to ništa strašno i veliki problem. Ja predstavljam svoju državu i narod i ako već moraju da se služe nasiljem, nek se služe prema meni“, rekao je Vulin.

Pre ilegalnog ulaska na Kosovo, Vulin je iritirao vlasti u Prištini svojim izjavama i zapaljivom retorikom, a optuživali su ga i pojedini kosovski Srbi da ih deli pozivanjem da se glasa samo za listu koju podržava Beograd.

Skoro svi do sada Vulinovi potezi povučeni su sa namerom sukobljavanja sa kosovskim institucijama, primećuje Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose. Time se, kako objašnjava Đurđević, možda šalje poruka da je formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu način da se u budućnosti Srbi konfrontiraju sa Prištinom.

“Dakle, čini se da i ovaj poslednji ulaz bez čitave procedure koja je predviđena dogovorom u Briselu čini da sama Vlada koja stoji iza razgovora u Briselu i premijera Dačića deluje da ne ispunjava svoje zadate reči. Jako je važno da oni koji odlučuju o evropskoj budućnosti Srbije izvagaju šta je važnije: da li su važniji ovakva vrsta populističke i nacionalističke kampanje koja u krajnjoj liniji deli i same Srbe na Kosovu i može da ima posledično usporavanje briselskog sporazuma i samim tim usporavanje ili potpunu blokadu puta Srbije ka EU, ili je potrebno nešto drugo”, zaključuje Nenad Đurđević.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG