Dostupni linkovi

Mitrovica: Pokrenuta istraga protiv Vulina i zatraženo hapšenje


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin
Tužilaštvo u Mitrovici donelo je odluku o sprovođenju istrage protiv ministra bez portfelja u Vladi Srbije, zaduženog za Kosovo, Aleksandra Vulina za neovlašćen prelaz granice, te je od Osnovnog suda zatraženo da se izda nalog za hapšenje Vulina.

Opšte odeljenje Osnovnog tužilaštva u Mitrovici doneo je u četvrtak odluku o sprovođenju istrage protiv Aleksandra Vulina, zato što, kako je navedeno, postoji sumnja da je Vulin 17. oktobra 2013. na neovlašćen način prešao granicu Kosova sa Srbijom, ne koristeći se zvaničnim graničnim prelazom, i tako ušao na teritoriji Republike Kosova.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da je Vulin ovim počinio krivično delo neovlašćenog prelaza granice ili granične linije, član 146, stav 2 Krivičnog zakona Republike Kosova.

Istraga na osnovu ove odluke počinje na dan kada je ona doneta, 24. oktobra 2013, obzirom da postoji sumnja da je Vulin počinio krivično delo, u cilju prikupljanja dokaza ovog istražnog procesa na osnovu kojih će se odlučiti da li će se podići optužnica ili će se istraga prekinuti.

Osnovno tužilaštvu u Mitrovici je takođe zatražilo od Osnovnog suda u gradu da izda nalog za hapšenje okrivljenog Vulina.

Bekim Čolaku, savetnik premijera Kosova, potvrdio je za RSE 17. oktobra da je ministru za Kosovo Aleksandru Vulinu zabranjeno da uđe na Kosovo zato što se prilikom poslednje posete nije pridržavao kriterijuma kosovskih vlasti.

“Vulinu je zabranjen ulaz na Kosovo zato što je 14. oktobra učestvovao na jednom predizbornom skupu. On je podneo zahtev preko kancelarije EU, taj zahtev je prosleđen nama, mi smo doneli negativnu odluku zato što se nije pridržavao kriterijumima tokom njegove poslednje posete Kosovu”, kazao je Čolaku.

S druge strane, Vulin je prilikom posete severu izjavio da bi zabranu o dolasku na Kosovo ispoštovao samo ukoliko bi to EULEX zahtevao.

“Ja poštujem mandate međunarodne zajednice, Rezoluciju 1244, i da mi je EULEX službeno zabraio dolazak, ja bi to svakako poslušao. Nemam komunikaciju sa privremenim institucijama u Prištini”, kazao je on.

U EULEX-u su, međutim, objasnili da nije u nadležnosti ove misije da izdaje ili odbija dozvole za posetu Kosovu.
XS
SM
MD
LG