Dostupni linkovi

Učesnik kampanje za bojkot srpskih izbora tvrdi da mu je falsifikovan glas na Kosovu


Marko Jakšić (na fotografiji) kaže da „mašinerija koja već godinama zloupotrebljava glasove Srba na severu Kosova“ postoji od 2013. godine.
Marko Jakšić (na fotografiji) kaže da „mašinerija koja već godinama zloupotrebljava glasove Srba na severu Kosova“ postoji od 2013. godine.

Bivši opozicioni odbornik u Severnoj Mitrovici na Kosovu Marko Jakšić tvrdi da nije glasao na izborima za parlament Srbije, održanim 21. juna 2020. Međutim, Republička izborna komisija (RIK) mu je dostavila obaveštenje da je njegov glas evidentiran u spisku na biračkom mestu u Severnoj Mitrovici.

Dok Jakšić sumnja da je neko falsifikovao njegov glas i za neregularnost procesa optužuje Srpsku listu, partiju Srba sa Kosova koja sprovodi politiku Srpske napredne stranke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, član lokalne izborne komisije iz Severne Mitrovice Jakšićeve navode opisuje kao „totalnu glupost“.

Republička izborna komisija u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) ističe da Jakšićeve tvrdnje da mu je glas evidentiran iako on nije glasao „nikako ne mogu da dovedu u pitanje regularnost izbora koji su pravnosnažno okončani“.

Šta tvrdi Marko Jakšić?

U danu kada su održani izbori za poslanike u Skupštini Srbije, 21. juna 2020. godine, Marko Jakšić je, kako kaže, bio na izletu sa kolegama na jezeru Gazivode na Kosovu, 50 kilometara dalje od Mitrovice.

Jakšić, koji je nekada bio član inicijative SDP ubijenog političara sa severa Kosova Olivera Ivanovića, priklonio se pozivu dela opozicije u Srbiji koja je bojkotovala junske izbore.

U kampanji bojkota učestvovao je deo opozicionih partija i pokreta, sa obrazloženjem da vlast u Srbiji, na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS), nije obezbedila minimum uslova za održavanje fer i demokratskih izbora.

Republička izborna komisija je preporuke za sprovođenje izbora za poslanike Skupštine Srbije na biralištima na Kosovu izdala dva dana uoči samih izbora, 19. juna.

Na Kosovu se 21. juna glasalo na 90 biračkih mesta, u mestima sa srpskom većinom.

Glasovi su se, kao i prethodnih godina, brojali u Vranju i Raškoj u Srbiji, što je praksa koju je Ustavni sud Srbije ocenio neustavnom.

Ubedljivo najviše glasova osvojila je Srpska napredna stranka.

Zbog sumnji da izborni proces 21. juna nije protekao regularno, Jakšić je odlučio da RIK-u uputi zahtev i da proveri da li je neko zloupotrebio njegovo pravo glasa.

Kako ističe, nakon više zahteva upućenih RIK-u da ga obaveste da li je njegov glas evidentiran na izborima u Severnoj Mitrovici, 25. marta stigao mu je odgovor:

Skenirano obaveštenje RIK-a koje je dobio Jakšić (kliknite za uvećanje)
Skenirano obaveštenje RIK-a koje je dobio Jakšić (kliknite za uvećanje)

„Obaveštavamo vas da u Izvodu iz Jedinstvenog biračkog spiska za biračko mesto broj 4 u Opštini Kosovska Mitrovica … pod rednim brojem 230 pod kojim ste upisani u navedeni izvod, postoji svojeručni potpis birača, iz čega proističe da ste evidentirani da ste glasali“, piše u dokumentu čiju je fotografiju Jakšić postavio na društvenim mrežama.

„Nisam mogao da verujem“ – bila je prva reakcija Jakšića nakon što mu je stigao iz RIK-a stigao odgovor.

On u izjavi za RSE tvrdi da „mašinerija koja već godinama zloupotrebljava glasove Srba na severu Kosova“ postoji od 2013. godine. Tada je potpisan Briselski sporazum Srbije i Kosova gde se između ostalog reguliše i način sprovođenja izbornog procesa, ali i formirana partija kosovskih Srba Srpska lista.

„U tom slučaju bila je toliko drska, znajući i moje stavove u vezi tih izbora, znajući moje stavove u vezi njih i njihove politike, da u moje ime ubaci listić i da se neko toliko bahato, da kažem, umesto mene potpiše i ubaci listić u glasačku kutiju“, rekao je Jakšić u izjavi za RSE.

Svoje ubeđenje da iza navodnih izbornih neregularnosti stoje Srpska lista i Srpska napredna stranka Jakšić temelji na tome što se „oni hvale da imaju apsolutnu podršku od 99.14 odsto u Mitrovici“, te da „onih 0.86 procenata sigurno nije u mogućnosti da uradi takve stvari“.

„Na biračkom mestu su bila tri člana biračkog odbora koja se imenuju prema sastavu trenutnog parlamenta Republike Srbije - odnosno prema poslaničkim grupama, broju poslanika koje imaju tamo. Čini mi se da su na tom biračkom mestu bila trojica članova SNS-a, odnosno Srpske liste. Ne verujem da bi oni dozvolili da neko iz neke opozicije, a znamo da je opozicija bojkotovala te izbore, ubaci umesto mene taj listić“, rekao je Jakšić.

Izborna komisija Srbije o Jakšićevim optužbama

Republička izborna komisija je za RSE potvrdila da je obavestila Marka Jakšića da je na izborima 21. juna „evidentiran da je glasao, s obzirom na to da na odgovarajućem mestu u izvodu postoji svojeručni potpis birača“.

Oni navode da su se obaveštenjem upućenom Jakšiću „iscrpele zakonske obaveze Republičke izborne komisije prema podnosiocu zahteva“.

Izjave podnosioca zahteva nikako ne mogu da dovedu u pitanje regularnost izbora koji su pravnosnažno okončani.
- RIK

„Izjave podnosioca zahteva vezane za dobijeno obaveštenje nikako ne mogu da dovedu u pitanje regularnost izbora koji su pravnosnažno okončani, niti podrazumevaju bilo kakav dalji postupak pred Republičkom izbornom komisijom“, stoji u odgovoru RIK-a za RSE.

Dodaju i da „tvrdnje o bilo kakvoj zloupotrebi“ koje su zasnovane na obaveštenju koje je dostavljeno Jakšiću, „ne mogu da budu predmet okončanog izbornog postupka za koji je nadležna Republička izborna komisija“.

Za „prikupljanje glasova“ na biralištima na Kosovu kada se glasa za sastav parlamenta Srbije zadužena je misija Organizacije za evropsku sigurnost OEBS na Kosovu.

Na pitanje da li su zabeležili primedbe građana, da sumnjaju da im je na izborima falsifikovan glas, iz ove misije u Prištini za RSE su odgovorili da „nisu dobili nijednu takvu žalbu“.

Član lokalnog biračkog odbora demantuje Jakšića

Na upit RSE nije odgovorila politička partija Srba sa Kosova, Srpska lista, za koju Jakšić sumnja da je učestvovala u neregularnostima na izborima 21. juna.

Draško Banjac iz Severne Mitrovice, koji je bio član biračkog odbora na biračkom mestu gde je registrovan Marko Jakšić, u izjavi za RSE je kratko prokomentarisao da su Jakšićevi navodi da je neko umesto njega glasao „totalne gluposti“.

„Ne može da se desi (da neko potpiše umesto njega), niko ne može da uđe bez lične karte, znači niko ne može da uđe da glasa bez lične karte. Može da se desi neki takav propust, sve je moguće, 12 sati smo tamo, ali da je neko malverzaciju napravio to je totalna glupost“, rekao je Banjac.

Na sajtu Republičke izborne komisije Srbije dostupni su zapisnici o radu biračkih odbora.

U zapisniku sa biračkog mesta broj 4 u Severnoj Mitrovici navodi se da je od 622 upisanih birača, na izbore izašlo njih 592, a da je izborna lista Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ osvojila 514 glasova.

U zapisniku se dodaje da članovi biračkog odbora „nisu imali primedbe na postupak sprovođenja glasanja na biračkom mestu“.

Koji su dalji koraci?

Marko Jakšić je rekao da mu je naredni korak da od RIK-a zatraži kopiju spiska sa biračkog mesta gde se nalazi njegovo ime sa potpisom, a da će potom i podneti krivičnu prijavu republičkom tužiocu Srbije protiv članova biračkog odbora.

Verovatno da nisu oni ti koji su ubacivali listiće u kutiju, ali su oni to omogućili jer su morali da provere moj identitet.
- Marko Jakšić

„Vreme je da se neko suoči sa posledicama svojih postupaka. Verovatno da nisu oni ti koji su ubacivali listiće u kutiju, ali su oni to omogućili jer su morali da provere moj identitet. Moj identitet su mogli da provere jedino na osnovu moje lične karte. Moja lična karta je bila kod mene 50 kilometara daleko od Mitrovice“, kaže Jakšić.

Jakšićeve sumnje u regularnost izbora podstakle su i još neke građane severa Kosova da od izborne komisije Srbije zatraže obaveštenje da li je njihov glas evidentiran na junskim izborima.

Jedan od njih je i Dejan Nedeljković iz Zvečana.

„Nije ideja samo sad, već odavno razmišljamo o tome. Grupacija sa kojom se ja družim, da kažem neka opoziciona ekipa na Kosovu, sumnjamo da oni često glasaju umesto nas, iako mi te izbore bojkotujemo i na njih ne izlazimo. Ovo što je uradio Marko Jakšić, je u stvari dao podstrek svima nama da se obratimo RIK-u i vidimo da li su glasali umesto nas“, rekao je Nedeljković za RSE.

Kako proveriti da li je neko glasao umesto vas?

Na sajtu Republičke izborne komisije Srbije objavljeno je uputstvo građanima kako mogu da provere da li je neko glasao umesto njih.

Građanima su na raspolaganju dve opcije. Prva je da dobiju informaciju o tome da li su u izvodu iz biračkog spiska evidentirani da su glasali ili ne, popunjavanjem elektronskog zahteva ili obrasca koji se može preuzeti na sajtu RIK-a. Druga opcija je da izvrše neposredan uvid u izvod iz biračkog spiska.

Pavle Dimitrijević iz nevladine organizacije CRTA koja je posmatrala junske izbore, naglašava da su i oni u preporuke institucijama Srbije uvrstili zahtev da RIK omogući biračima da provere da li su glasali.

Uvidom u spisak, prema njegovim rečima, građani mogu da pribave i dodatne informacije i „potvrde ili opovrgnu sumnju da je potpis (u spisku) na neki način krivotvoren“.

Evidentiranje glasača pre samog procesa glasanja (izbori u Srbiji, Beograd, 21. jun 2020.)
Evidentiranje glasača pre samog procesa glasanja (izbori u Srbiji, Beograd, 21. jun 2020.)

„Imamo saznanja da je veliki broj birača tražio ovo pravo od RIK-a i koristio mehanizam koji je ponuđen“, kaže Dimitrijević.

On dodaje i da nevladina organizaciji CRTA do sada nije imala slučaj poput Jakšićevog „da je neko eksplicitno rekao: ja nisam glasao, ali da potvrda iz RIK-a kaže da je glasao“.

Ukoliko građanin sumnja da je neko glasao umesto njega, prema rečima Dimitrijevića, može da podnese krivičnu prijavu protiv NN lica.

„I onda je na tužilaštvu da proceni da li je došlo do neke omaške, pa se možda neki birač koji je bio u tom redu na biračkom spisku potpisao ispod ili iznad ili je zaista došlo do krivičnog dela zloupotreba prava glasanja“, ističe on.

Prema zakonu o izboru narodnih poslanika Srbije, za falsifikovanje glasanja - odnosno glasanje umesto drugog birača pod njegovim imenom, zaprećena je novčana kazna ili kazna zatvora do godinu dana.

Stroža zatvorska kazna od tri meseca do tri godine zatvora, zaprećena je ukoliko to krivično delo počini član Republičke izborne komisije, član biračkog odbora ili drugo lice koje obavlja dužnost povezanu sa izborima.

Iako ističe da je važno da sumnje na zloupotrebu glasanja nađu svoj pravni ishod, odnosno da se utvrdi da li je postojalo krivično delo ili ne, Dimitrijević napominje da u ovom momentu to ne može da utiče na regularnost izbornih rezultata.

„Budući da su svi rokovi za prigovore prošli i da su rezultati proglašeni i potvrđeni, ne postoji nikakva šansa niti pravna mogućnost da se ti rezultati promene“, podseća on.

Posmatračka misija CRTA, kao ni druge organizacije iz Srbije, nije posmatrala izborni proces na biralištima na Kosovu 21. juna 2020.

Kakve su nepravilnosti uočene na izborima Srbije?

Izbore za parlament Srbije, pokrajinsku skupštinu Vojvodine i čelnike opština, održane 21. juna 2020. godine, posmatrala je kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

U preporukama izdatim u oktobru 2020. godine, oni su pozvali vlasti u Srbiji da spreče zloupotrebe državnih resursa tokom predizborne kampanje i pritisak na birače, i da revidiraju birački spisak i povećaju transparentnost finansiranja predizbornih kampanja.

Izveštaj je doneo ukupno 29 preporuka čiji je cilj „poboljšanje sprovođenja izbora i povećanje transparentnosti i poverenja javnosti u izborni proces“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG